MUP USK

Raspisana potjernica za osobom koja se sumnjiči za ubistvo pripadnika Armije RBiH

49e42815-4a48-4195-b778-79e7b5def3e9

Kantonalni sud Bihaću izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Pajazetovićem uz saglasnost da se ona objavi na službenoj internet stranici INTERPOL-a kao i svim pisanim i elektronskim medijima

Ministarstvo unutrašnjih poslova Unsko- sankog kantona raspisalo je međunarodnu potjernicu za Elvisom Pajazetovićem, zvani “Bato”, rođen 20.05.1972.godine u mjestu Trnovi, općina Velika Kladuša.

Pajazetović se potražuje ubog krivičnog djela ratni zločin protiv ratnih zarobljenika” iz čl. 144. preuzetog KZ SFRJ.

Kantonalni sud Bihaću izdao je naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Pajazetovićem uz saglasnost da se ona objavi na službenoj internet stranici INTERPOL-a kao i svim pisanim i elektronskim medijima.

Kantonalni sud u Bihaću je u januaru 2022. godine potvrdio optužnicu protiv Elvisa Pajazetovića zbog ubistva zarobljenih pripadnika Petoga korpusa Armije Republike Bosne i Hercegovine, na području Velike Kladuše.

Pajazetović je optužen da je kao pripadnik Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna (NOAPZB) vojne jedinice „Golubovi“, u novembru 1993. godine ubio dva ratna zarobljenika – pripadnika Petoga korpusa Armije RBiH, piše Avaz.

Prema navodima optužnice, nakon kraće borbe između pripadnika ARBiH i Narodne odbrane Autonomne pokrajine Zapadna Bosna u mjestu Johovica u Velikoj Kladuši, pripadnici NOAPZB su zauzeli borbene položaje. Uslijedilo je povlačenje pripadnika ARBiH, od kojih su dva vojnika ostali u jednoj od kuća na tom području. Nakon toga su se predali vojnicima NOAPZB, a optuženi je automatskom puškom izvršio strijeljanje ratnih zarobljenika koji su preminuli na licu mjesta.