Raspisano 67 potjernica za državljanima BiH koji se bore na stranim ratištima

BiH

isis

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić kazao je danas novinarima da je Ministarstvo sigurnosti ozbiljno shvatilo prijetnje Amira Selimovića reisu-l-ulemi Huseinu ef. Kavazoviću te da prate sve oblike nasilnog ponašanja radikalnih grupa, posebno pojedinaca iz BiH koji se bore u okviru terorističkih organizacija Islamske države (IS).

– Tragamo za njima, putem Interpola raspisali smo 65 plavih i dvije crvene potjernice. Prikupljamo dokaze za njihovo učešće u terorističkim organizacijama i onog momenta kada budu uhapšeni bilo gdje, procesuirat ćemo ih u okviru našeg krivičnog zakona – naglasio je.

Također, istakao je da će reisu Kavazoviću, kao i svim osobama kojima su upućene ozbiljne prijetnje, pružiti dodatno osiguranje.

dragan mektic

Na pitanje kako će Ministarstvo sigurnosti reagirati na zahtjev predstavnika paradžemata koji traže sastanak s reisom Kavazovićem, jer se spominje formiranje zasebne islamske zajednice (IZ), Mektić je kazao da im trebaju informacije o tome šta IZ smatra da je radikalno, i što žele da bude izvan IZ-a.

U tom su, kontekstu, napomenuo je, imali određene vrste razgovora te je istakao da onog momenta kada paradžemati budu izopćeni izvan IZ-a postaju problem države.

– Paradžemati ispoljavaju ekstremni nacionalizam i ne priznaju pravni i ustavni poredak ove države. Sigurno će biti tretirani od bezbjednosnih organa BiH – rekao je Mektić, dodajući da se ne bi miješao u to kako će se ovo pitanje razvijati o kviru IZ-a, niti bi da doprinosi tome.

Poručio je da će Ministarstvo sigurnosti uraditi sve na tome da elimira sve što je ekstremno, i što IZ izopći.

Podsjećamo, na YouTube objavljen je video na kome Amir Selimović Riba iz Svojata kod Živinica, upućuje prijetnje Bošnjacima, medijima u BiH te reisu Huseinu ef. Kavazoviću.

Na videosnimku se iza Selimovića mogu vidjeti zastava takozvane Islamske države, automatska puška i pištolj, a o sadržaju objavljenog snimka upoznati su i istražni organi u BiH. Selimović se nešto više od godinu dana nalazi u Siriji, gdje je odveo dijete i suprugu.