Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Jake poruke

Rasprava o BiH u Američkom kongresu: Dayton danas služi interesima pljačkaških barona

DANIJEL SERVER

SAD bi trebale, kaže Serwer, pokušati blokirati rusko naoružavanje entitetske policije, kao i hrvatsko i srpsko miješanje u politiku

U Odboru za vanjske poslove Zastupničkog doma Kongresa SAD-a obavljeno je saslušanje u vezi sa situacijom u BiH. pored kongresmena govorili su američki analitičari Daniel Serwer i Janusz Bugajski, te bivša državna sekretarka Madeleine Albright.

Piše: A. Dučić

Serwer je kazao da su suverenitet i teritorijalni integritet Bosne jednako su opterećeni kao i Kosovo.

-Daytonski sporazum postignut prije 25 godina podrazumijevao je teritorijalnu podjelu i etničku podjelu moći, završavajući strašni rat. Ta formula više nema smisla za međunarodnu zajednicu, koja plaća mnoge račune u Bosni, niti za njene građane koji trpe disfunkcionalno upravljanje. Dayton danas služi interesima etničkih pljačkaških barona. Jedan naoružava entitet za odcjepljenje. SAD bi trebale pritisnuti Europljane da sankcionišu one koji zagovaraju neovisnost Republike Srpske i da ojačaju i premjeste svoje trupe, uz vidljivu potporu SAD-a, u grad Brčko na sjeveroistoku zemlje kako bi blokirali secesiju – kazao je Serwer.

SAD bi trebale, kaže on, pokušati blokirati rusko naoružavanje entitetske policije, kao i hrvatsko i srpsko miješanje u politiku.

-Europa i SAD žele postdejtonsku Bosnu koja se može kvalificirati za članstvo u EU. Da se Bosna neće temeljiti na etničkoj podjeli moći, već na većini građana koji biraju svoje predstavnike. Kantoni i entiteti, kao i etnički veto i ograničenja, morat će nestati. Amerikanci i Europljani trebali bi pozdraviti mogućnost novog građanskog ustava. Niko izvan Bosne i Hercegovine ne može reformirati njen ustav. Potreban je narodni pokret. Sjedinjene Države, zajedno s Europljanima, moraju zaštititi taj narodni pokret od represije, dok izgladnjuju entitete financiranja i preusmjeravaju ga na centralnu vladu i općine – rekao je Serwer.