Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rasprava o pravosuđu prerasla u svađu: BiH je potreban vrhovni sud

BiH

parlament bih (2)

Poslanici u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH su tokom rasprave o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, uglavnom kritizirali stanje u ovoj oblasti.

Poslanik u Predstavničkom domu i zamjenik predsjedavajućeg tog doma Mladen Bosić, koji je uime Kluba SDS-a ranije inicirao ovu sjednicu, kazao je da ne zna da li postoji član parlamenta BiH koji misli da je stanje u pravosuđu u BiH, u oba entiteta i u Brčko Distriktu, u dobrom stanju i da funkcionira u interesu društva.

– Imamo problem koji svi znamo da postoji i pitanje je ko je odgovoran da riješi taj problem, kakva je uloga i odgovornost parlamenta BiH zato što imamo ovakvo stanje – naveo je Bosić.

Smatra da je najveća odgovornost upravo na parlamentu BiH koji je zadužen da donosi zakone u ovoj oblasti.

– Ovakvo stanje u pravosuđu nije pitanje da li su dobri ili loši ljudi na funkcijama u pravosuđu, da li su dobri ili loši tužioci ili sudije, nego da je okvir u kojima im je dato da rade takav da je omogućio neviđenu korupciju, doveo do toga da sistem nije u stanju da se nosi s onim što svaki dan “davi“ naše društvo – ocijenio je Bosić.

Uvjeren je da je problem broj jedan u BiH upravo korupcija i pravosuđe koje ju štiti, a ne nacionalni sukobi i različita mišljenja,“jer na kraju se sve svede na interes“.

Poslanik Denis Bećirović (SDP BiH) smatra da je ovu tačku dnevnog reda i ovu posebnu sjednicu trebalo pripremiti na puno ozbiljniji i kvalitetniji način nego što je to danas slučaj te da poslanici moraju znati koji su očekivani efekti ove rasprave.

– Moramo pretpostaviti kako će rezultirati ova današnja sjednica. Sudeći prema onome što smo čuli u uvodnom izlaganju od ministra već na početku ove sjednice, smatram da će ovo danas biti jedna beskorisna pričaonica – smatra on.

Naveo je da su zaključci koji su ponuđeni poslanicima u formi preporuka na manje od pola stranice, a “svi su tipa nastaviti aktivnosti, definisati prijedloge, uložiti veće napore…“ te je Bećirović mišljenja da ovu informaciju treba odbiti.

Poslanik Damir Arnaut (SBB BiH) je konstatirao da ova informacija nije dobila pozitivno mišljenje Ustavnopravne komisije te da je trebalo vratiti Ministarstvu pravde na doradu.

– Dnevni red jasno kaže, Informacija o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, što maltene, apsolutno nije dotaknuto u ovoj informaciji – naveo je Arnaut.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDP-a BiH Saša Magazinović je kazao da je pravosuđe preduslov da se u ovoj zemlji stvari pokrenu s “mrtve tačke“, ali nije korektno povezivati sud i tužilaštvo.

– To je samo kod nas, kad kažu sud i tužilaštvo, primakne se tužilaštvo sudu i glumi treći stub vlasti. Dakle, tužilaštvo je alat države, a sud je treć stub vlasti i to treba da razdvojimo – smatra Magazinović.

Poslanik Senad Šepić (Klub poslanika Nezavisni blok) je stava da treba otvoriti poštenu diskusiju i da ako ne mogu danas utvrditi konkretne zaključke, ovu diskusiju nastave sve dotle dok ne budu imali konkretna rješenja.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević je kazala da bi, kada bi neko sa strane pročitao informaciju koju poslanici imaju ispred sebe, “pomislio da živimo u Švicarskoj, da nemamo problema ni s organiziranim kriminalom ni s korupcijom“.

– Međutim, s obzirom da znamo kakvo je stanje, onda nam ovo govori da imamo sistem u regresiji. Statistika je poražavajuća, ovo što smo pročitali. Zanemarljiv broj procesuiranih predmeta organiziranog kriminala i korupcije, dominantan broj – 76 posto uslovnih kazni za “krivična djela korupcije“ i visok procenat oslobađajućih presuda – navela je Pandurević.

Po njenim riječima, stanje kaže da imamo hitnu potrebu da sistemski radimo ako hoćemo da se izborimo s onim što je najveća društvena pošast, a to je organizirani kriminal i korupcija.

Poslanička rasprava je u toku.

Džaferović: Osnivanje vrhovnog suda bitna stvar koja treba da se uradi 

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Šefik Džaferović je tokom rasprave o Informaciji o stanju pravosuđa u BiH, s posebnim osvrtom na borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije, kazao da stvar koja je bitna da se uradi u BiH jeste osnivanje vrhovnog suda.

Istaknuo je da bez vrhovnog suda BiH nema garancije ujednačene sudske prakse i da nema garancije zaštite ni individualnih ljudskih prava na cijelom području BiH prema istovjetnim standardima.

Foto: Anadolija

– U ovom trenutku u BiH je, po mom mišljenju, nužno unificirati sve sudske procesne zakone, počevši od krivičnog, parničnog, vanparničnog, upravnog postupka. Bez toga, također, nema garancije o jednakoj zaštiti prava – smatra Džaferović.

Naveo je da je potrebno i jedinstveno budžetiranje, napomenuvši da danas imamo budžetiranje iz 14 budžeta. Ocijenio je da to jako otežava funkcioniranje ovoga sistema.

Po njegovim riječima, ovo su stvari koje on smatra da treba da budu predmet budućih reformi kada se o tome u BiH postigne politička saglasnost.

– Nažalost, u ovom trenutku te saglasnosti nema, ali to ne znači da ja to ne treba da iznesem ovdje kao svoje mišljenje o onome što se u BiH treba uraditi – kazao je Džaferović.

Naveo je da u BiH, također,postoje tendencije da se uruši dosadašnji nivo reformi.

– Imamo reformu koja je dala određene rezultate. Bio bih sretniji da je ta reforma polučila značajnije rezultate, ali su se počele javljati tendencije koje žele da uruše ovaj sistem. Neće biti saglasnosti za bilo kakvo devastiranje ili urušavanje dostignutog nivou reformi kada je sistem sudske vlasti u BiH u pitanju – ustvrdio je Džaferović.

Po njegovoj ocjeni, najznačajnija stvar u ovoj reformi je Visoko sudsko i tužilačko vijeće (VSTV) koje imenuje sve nosioce pravosudnih funkcija na cijeloj teritoriji ove zemlje i koje je dužno da poštuje princip odgovarajuće zastupljenosti konstitutivnih naroda i ostalih, uz profesionalni kriterij i sposobnost kandidata.

Potcrtao je da je to važno za reintegraciju zemlje. Zbog toga je pozvao VSTV da nastavi da striktno poštuje ovaj kriterij.

– To je vrlo osjetljivo pitanje u BiH. Oko toga u BiH su brojni sporovi. Niste se proslavili gospodo iz VSTV-a u posljednje vrijeme sa nekim izjavama i s nekim postupcima. Ja vas molim, povedite računa o ovom kriteriju. To je za mene najvažniji domet ove reforme, reintegracija ove zemlje – kazao je Džaferović.