Rasprava poslanika zbog dnevnog reda na kojem nema nijednog zakona

predstavnicki dom psbih999

Tokom rasprave o dnevnom redu današnje sjednice Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, poslanici su tražili povećanje efikasnosti ovog Doma odnosno da se na dnevnom redu sjednica uvrsti više zakonskih rješenja.

Poslanik Saveza za bolju budućnost (SBB) Fehim Škaljić upozorio je da na dnevnom redu današnje sjednice nema niti jedan zakon za šta je optužio Kolegij Doma, a s njim se složio poslanik Socijaldemokratske partije (SDP) Saša Magazinović, ali je naglasio da za to nije odgovoran Kolegij nego Vijeće ministara koje ne predlaže dovoljno zakona.

– Ima poslanika koji su inicirali više zakona i inicijativa nego neka ministarstva, nije ovo do Kolegija – kazao je Magazinović.

Predsjedavajući Doma Šefik Džaferović (Stranka demokratske akcije – SDA) kazao da ubuduće neće dozvoliti zloupotrebu ovog dijela sjednice kada se raspravlja o predloženom dnevnom redu i predlažu nove tačke ili traži skidanje nekih tačaka s dnevnog reda.

Pozvao je poslanike da se vrate suštini, ali njegova molba nije uvažena te su poslanici nastavili raspravu o tome ko je odgovoran za efikasnost rada ovog zakonodavnog tijela.

Dopredsjedavajući Doma Mladen Bosić (Srpska demokratska stranka – SDS) podsjetio je Škaljića da je SBB dio parlamentarne većine te da ima svoje predstavnike i u Vijeću ministara zbog čega bi svoje primjedbe trebali adresirati predstavnicima SBB-a u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Predsjedavajući Kluba poslanika Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Staša Košarac upitao je da li je neko pravio analizu usvojenih zakona, a prema njegovim saznanjima usvojeno je manje od pet zakona koje je predložilo Vijeće ministara u godini dana.

– Vijeće ministara predlaže zakone, a onda dio vladajuće strukture glasa protiv njih. To govori da ova zemlja nema vlasti – stav je Košarca.

Nakon nastavka rasprave o tome ko je odgovoran za rad parlamenta, Džaferović je zatražio pauzu te sazvao sjednicu Proširenog kolegija.