Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ujedinjene nacije

Raste broj država kosponzora rezolucije o Srebrenici, do sada ih ima 32

potočari mezar genocid srebrenica
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

Očekuje se da će glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biti održano u Generalnoj skupštini UN-a u drugoj polovini maja

Broj kosponzora rezolucije o Srebrenici i dalje raste. Trenutno su ukupno 32 države navedene kao kosponzori rezolucije.

Listi kosponzora jučer su se priključila Belgija i Danska.

Očekuje se da će glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici biti održano u Generalnoj skupštini UN-a u drugoj polovini maja.

Kompletna lista kosponzora rezolucije sada izgleda ovako: Sjedinjene Američke Države, Ujedinjeno Kraljevstvo, Francuska, Njemačka, Turska, Kanada, Švedska, Danska, Albanija, Austrija, Bangladeš, Belgija, BiH, Bugarska, Čile, Hrvatska, Estonija, Finska, Irska, Italija, Jordan, Lihtenštajn, Litvanija, Luksemburg, Malezija, Holandija (Nizozemska), Novi Zeland, Sjeverna Makedonija, Poljska, Ruanda, Slovenija i Vanuatu.

Također, ovome treba dodati i niz zemalja koje su najavile da će glasati za Rezoluciji, iako neće biti kosponzori, kao što je Crna Gora.

Podsjećamo, finalni prijedlog Rezolucije UN o genocidu u Srebrenici usaglašen je i predat predsjedniku Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija.

“Nakon više krugova inkluzivnih konsultacija, Finalni prijedlog Rezolucije ‘Međunarodni Dan refleksije i komemoracije Genocida u Srebrenici 1995”, od strane “cross- regional core group’, otišao prema predsjedniku Generalne skupštine UN-a i svim stalnim misijama u UN”, saopštio je ambasador BiH pri UN-u Zlatko Lagumdžija.