Raste broj migranata na ruti koja prolazi kroz BiH, Merkel sazvala sastanak

velika kladusa – migranti 2

Bosna i Hercegovina se u proteklim danima susretala sa nizom problema kada je riječ o migrantskoj krizi. Jučer je došlo do blokade graničnog prelaza Maljevac, a zabilježeni su i slučajevi međusobnih obračuna među migrantima.

No, za BiH bi tek sada mogli da nastupe veći problemi, budući da se naša zemlja nalazi na možda i najvažnijoj ruti za migrante koji pokušavaju doći do zemalja EU.

CBC navodi da je to zato što se migranti okreću prema BiH kako bi izbjegli druge rute preko Balkana koje su mnogo bolje čuvane od strane sigurnosnih agencija. Tokom 2015. godine migranti su se najčešće kretali rutom koja je vodila kroz Mađarsku, ali ova zemlja je od tada podigla ograde i zaštitila granice.

Osim rute preko BiH migranti se najčešće pokušavaju dočepati zemlja EU preko takozvane „mediteranske rute“ koja stvara velike probleme Italiji.

Međunarodni Crveni križ je saopštio da raste broj migranta na „balkanskoj ruti“ i njima je hitno potrebna humanitarna pomoć, prenosi CBC.

Ova organizacija je navela da je samo u ovoj godini u BiH ušlo 5.600 migranata koji su putovali kroz Grčku, što je mnogo više nego u 2017. godini kada ih je bilo 754.

Njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila je da će se sastati sa liderima drugih evropskih zemalja kako bi se razgovaralo o pitanjima migracija. Sastanak bi trebao biti održan 28. juna.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Horst Zehofer rekao je ranije da njegova stranka CSU ne namjerava da ruši Merkelovu, koja je i kancelar Njemačke, i njenu Vladu, a u vezi sa političkim sporom zbog migranata.

Zehofer traži da budu vraćeni sa njemačke granice oni migranti koji su registrovani u nekoj od zemalja EU ili im je u Njemačkoj odbijen zahtjev za azil.

Merkel sa tim nije saglasna jer smatra da bi to oslabilo EU. Ona je juče istakla kako će 1. jula situacija oko migranata biti mnogo jasnija, te da će tog dana svojoj stranci podnijeti izvještaj o migrantskoj krizi i načinima njenog rješavanja.