Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

27 oporavljenih

Raste broj zaraženih u Sarajevu, nije bilo smrtnih slučajeva

koronavirus_sarajevo_covid19_0920_apd (5)

Od ukupnog broja novozaraženih osoba, njih 24 (40,67 posto) pripada porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu sa ranije zaraženim osobama, te su u samoizolaciji

U protekla 24 sata u Kantonu Sarajevo je potvrđeno 59 novih slučajeva zaraze koronavirusom nakon laboratorijskog testiranja 841 uzorka, objavio je Zavod za javno zdravstvo KS.

U istom periodu, od Covid-19 infekcije oporavilo se 27 građana KS, a smrtnih slučajeva nije bilo.

Od ukupnog broja novozaraženih osoba, njih 24 (40,67 posto) pripada porodičnim klasterima ili su bili u kontaktu sa ranije zaraženim osobama, te su u samoizolaciji.

Trenutno je na bolničkom liječenju 48 pacijenata, od kojih 33 ima akutnu infekciju, dok su ostali “post covid” ili se nalaze na opservaciji/trijaži. Tri pacijenta su na respiratoru, dok ih pet koristi kiseoničku potporu disanju iznad 15 litara u minuti.

Kanton Sarajevo danas bilježi 243 aktivna slučaja Covid-19 infekcije, a u samoizolaciji je trenutno 1.037 osoba. Od početka pandemije u Kantonu Sarajevo evidentirano je ukupno 53.486 osoba zaraženih koronavirusom i 51.950 izliječenih.

Prema podacima Zavoda za javno zdravstvo KS, u proteklih sedam dana prosječan broj zaraženih je 35, dok sedmična incidenca, odnosno broj oboljelih na 100.000 stanovnika, iznosi 57, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS.

U toku proteklog dana, na Zetri je aplicirano 1.806 doza vakcina. I danas se u ovom vakcinalnom centru nastavljaju “Dani otvorenih vrata”, u okviru kojih je omogućen pristup vakcinaciji svim građanima Kantona Sarajevo iznad 18 godina, bez prethodne najave.

Iz Ministarstva zdravstva KS upućuju poziv i apeluju na građane da se vakcinišu, jer samo tako čuvaju sebe, ali i sve druge oko sebe. Zajedno sa zdravstvenim ustanovama, Ministarstvo zdravstva KS zahvaljuje građanima na saradnji, uz molbu da nastave sa poštivanjem svih propisanih higijensko-epidemioloških mjera, a prije svega održavanja fizičke distance, nošenja maske i higijene ruku.

– Treba izbjegavati duže zadržavanje u zatvorenim prostorijama gdje je moguć bliski kontakt kroz duži vremenski period, te izbjegavati gužve i navedene prostore. Sve osobe sa akutnim disajnim smetnjama, povišenom temperaturom, bolovima u mišićima i opštom slabošću neka ostanu kući i kontaktiraju nadležne zdravstvene službe – poručuju iz Zavoda za javno zdravstvo KS.