BiH

U BiH ništa novo

“Rata i nemira neće biti, ali ovo će biti jedna od najtežih kriza u BiH do sada”

16/02/2020

Još jedna najava referenduma u RS i još jedna kriza koja će po svemu sudeći trajati duže od ostalih

“Mi ćemo tražiti da se putem odluke naroda, putem referenduma, bez obzira koliko puta oni to nama osporavali, odluči o statusu Republike Srpske“, ponovio je još jednom Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva Bosne i Hercegovine nakon sastanka u Beogradu sa predsjednikom Srbije, Aleksandrom Vučićem. Zbog odluke Ustavnog suda BiH, kojom je osporen dio Zakona o poljoprivrednom zemljištu, zvaničnici RS najavljuju da ovoga puta neće odustati dok iz Ustavnog suda ne odu stranci, piše Deutsche Welle.

Ova kriza će trajati duže

„Ozbiljnih opasnosti po blokadu institucija ima i očigledno da je Dodik odlučio da pređe neku crvenu liniju u tom pogledu. Drugih opasnosti nema, ali vjerujem da će ova kriza trajati znatno duže od ostalih i ona je mnogo opasnija po BiH. Dodik ne preza od najtežih političkih pitanja. Rata neće biti, nemira neće biti, BiH je navikla na krize, a ovo će biti jedna od njenih najtežih do sada“, kaže profesor sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Enver Kazaz, koga je pored ostalih, prije nekoliko dana Dodik pozvao kao „analitičara i nekoga ko drugačije misli“, na dijalog unutar poslovnog foruma o radu SNSD-a.

Iako se očekivala konkretnija reakcija zvaničnog Beograda, na najave održavanja referednuma, to se nije desilo. Vučić je nakon sastanka ponovio da će Srbija biti uz svoj narod i da se to ne dovodi u pitanje. Poručio je da neće da igra nikakve igre ali da se mora voditi računa o interesima srpskog naroda u BiH. Dodik ga je kaže upoznao, šta se krije iza odluke Ustavnog suda BiH.

“Zamolio sam da sve što rade, rade pravno, demokratski kroz institucije bez bilo kakve šire destabilizacije cijelog regiona”, rekao je Vučić, ističući da nema sumnje da nije pravedno sve što se radi srpskom narodu.

Put kojim ide Dodik je put sukoba, poručuje predsjedavajući Predsjedništva BiH, Željko Komšić, a konačni cilj takve politike je razbijanje BiH i stvaranje Velike Srbije, poručuje Komšić. Dodikove riječi kaže nisu naišle na osudu iz Srbije, već na prećutno odobravanje.

„Fraze koje gospodin Vučić izgovara u tim prilikama nama više ništa ne znače, poput fraza o poštovanju teritorijalnog integriteta, dok mu istovremeno Dodik duva za vratom i najavljuje nove sukobe na ovim prostorima, jer put koji on pominje i kojim želi da krene je put sukoba“, kaže Komšić.

Preveliko uplitanje

Srbija je jedan od potpisnika Dejtonskog sporazuma i neupitno je da li treba da se bavi odnosima unutar BiH ali sve do one granice koja ne ugrožava sve ono što propisuje isti taj sporazum. U ovom slučaju, smatraju analitičari, Srbija je trebala oštrije da reaguje s obzirom da, ukoliko se bilo šta od ovih prijetnji ostvari, negativne posljedice je neće zaobići.

„Očekivao sam veće ograđivanje Srbije kada je riječ o ovim najavama. Srbija se toliko uplela u sve to da ukoliko stvarno Dodik uradi ovo što je najavio, što može da izazove posljedice po cijeli region, automatski će se smatrati da i Srbija stoji iza toga. Srbija ne može da kaže, Dodik je to odlučio, jer svi znaju da se nijedan potez, ovako krupan, neće povući dok se ne dobije odobrenje od zvaničnog Beograda“, kaže analatičar iz Beograda, Aleksadar Popov ,navodeći da Srbija ima dvije mogućnosti, ili da se konstruktivno ponaša i smiruje strasti ili da se skroz drži po strani.

I političke reakcije su uslijedile odmah u BiH nakon najave održavanja referneduma o secesiji. Izjave Vučića je za N1 prokomentarisao bošnjački član Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

„Secesija je nemoguća“

„Zabrinjavajuće je blaga i neutralna reakcija predsjednika Srbije Vučića na Dodikov istup, kao i na ranije istupe. Ako Vučić zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i integritet Bosne i Hercegovine, kao što tvrdi, onda i Dodiku i svima oko Dodika mora jasno reći da je secesija nemoguća, da se odluke Ustavnog suda moraju poštovati, a institucije BiH ne smiju blokirati“, rekao je Džaferović.

Ogradu Vučića od Dodikovih izjava zatražili su i iz SDA ističući da neće pristati ni na kakve ultimatume. Traže da se poštuje Dejtonski sporazum.

“Ako Srbija, kako tvrdi njen predsjednik, zaista poštuje Dejtonski mirovni sporazum, suverenitet i teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine, onda je krajnje vrijeme da Vučić sa riječi pređe na djela”, navode u SDA.

Na sjednici konačna odluka

Zvaničnici Republike Srpske poručuju da će upravo preko institucija i političkim putem zadržati svoje nadležnosti. Predsjednica RS, Željka Cvijanović, rekla je da će RS preko svojih institucija, političkim putem uspjeti da zadrži svoje ustavne nadležnosti. Odluke sudova biće kaže tretirane na adekvatan način.

„Namjera je da preko našeg zasjedanja u Narodnoj skupštini pokažemo kakve su devijacije pravljene u okviru BiH pod plaštom demokratizacije i pravljenja neke funkcionalne države, koja je došla skoro pa na kraj puta“, rekla je Cvijanović.

Na sjednici Narodne skupštine, koja je zakazana za sutra (17.2.) razmatraće se „Informacija o antidejtonskom djelovanju Ustavnog suda BiH“, nakon koje će biti poznato koji su konkretni koraci RS u ovoj, po ko zna kojoj po redu političkoj krizi u BiH, te da li se radi o samo još jednoj u nizu prijetnji secesijom ili stvarnoj opasnosti za BiH.

„To što je Vučić rekao da se sva pitanja treba da se rješavaju u okviru demokratskih institucija, može svašta da znači. Dejtonski ustav je nedorečen sam po sebi “, zaključuje Aleksandar Popov.

Komentari

Autor: Dragan Maksimović (Deutsche Welle)

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.