Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratari RS-a apelacijom Ustavnom sudu RS-a traže više novca za podsticaje

Ratari-foto

Predstavnici Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača Republike Srpske (RS) podnijeli su apelaciju Ustavnom sudu RS-a za ocjenu ustavnosti ovogodišnjeg budžeta RS-a.

Smatraju da u budžetu za poljoprivredu nije predviđeno najmanje šest posto od ukupih sredstava, kako je to definirano zakonom.

U apelaciji podsjećaju da entitetski budžet iznosi 3,2 milijarde KM, a izdvojena sredstva za podršku poljoprivredi 60 miliona KM.

-Evidentno je da budžet RS-a u navedenom dijelu nije u saglasnosti s odredbom Zakona o obezbjeđenju i usmjeravanju sredstava za podsticanje i razvoj poljoprivrede i sela u RS-u – naveli su ratari u apelaciji.

Podsjećaju da su od predstvanika Vlade RS-a tražili da se za agrar, umjesto 60 miliona, planira 97 miliona, ili bar 80 miliona, do čega nije došlo.

Ratari tvrde da su bili primorani da u Ustavnom sudu RS-a traže sredstva za podršku poljoprivredi.

-Ustavni sud RS-a je posljednja institucija kojoj se mogu obratiti građani i zaštititi svoja prava. Mi se na ovaj način štitimo od ‘narodnih’ poslanika koji su usvojili spomenuti zakon, a koji krše – kazao je Vladimir Usorac, predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača mljekara RS-a.

I Stojan Marinković, predsjednik Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača RS-a, ukazuje da im Vlada duguje podsticaje iz prošle godine.

-Računamo da bi polovinom februara trebale biti izmirene obaveze – rekao je Marinković podsjetivši na obećanje entitske premijerke Željke Cvijanović da će isplata dugova za podsticaje poljoprivrednim proizvođačima biti prioritet kada budu na raspolaganju sredstva od ruskog klirinškog duga.

Marinković tvrdi da se poljoprivrednim proizvođačima duguje oko 40 miliona KM.

Predsjednik Narodne skupštine RS-a Nedeljko Čubrilović tvrdi da apelacija Ustavnom sudu RS-a na republički budžet Savez udruženja poljoprivrednika, predstavlja jednu vrstu pritiska na Vladu RS-a.

-To je vrsta pritiska da Vlada ispuni svoje obaveze prema poljoprivrednicima i mislim da to treba da se uradi – smatra Čubrilović.

Međutim, generalni sekretar PDP-a Miroslav Brčkalo sumnja u ishod apelacije, imajući u vidu dosadašnja iskustva.

Napominje da su najmanje četiri zakona prekršena prilikom usvajanja ovogodišnjeg budžeta RS-a te da bi taj dokument “pao” na Ustavnom sudu RS-a, ukoliko ima prava i pravde.