Ratko Mladić obećao sudiji rakiju “frontovaču”

BiH

Ratko Mladic

Optuženi Ratko Mladić je u nastavku suđenja pred Haškim tribunalom obećao da će predsjedavajućem sudiji Alphonsu Orieju poslati litar rakije, nakon što bude oslobođen.

– Kad me budete oslobodili, poslaću vam litru rakije frontovače – rekao je sudiji Mladić, obraćajući mu se sa “druže Orie”.

Mladić se sudiji obratio na kraju iskaza svjedoka odbrane Žarka Stojkovića, kome je bio kum na vjenčanju u Beogradu 16. jula 1995. godine, u vrijeme kada je, po optužnici, Vojska Republike Srpske (VRS) strijeljala hiljade muslimana iz Srebrenice.

Mladiću se na teret stavljaju, pored genocida u Srebrenici i još nekoliko općina 1992. godine, progoni nesrpskog stanovništva, terorisanje građana Sarajeva i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Stojković i njegova supruga Biljana su Mladiću dali alibi za 16. juli 1995. godine, kazavši da je bio na njihovom crkvenom vjenčanju i svadbenom veselju u Beogradu.

[quote_right]Tužilac i sudije željele su da znaju i da li je Mladić na svadbi pušio, te da li je napuštao sto i odlazio u toalet[/quote_right]

Tužilac Peter McCloskey je svjedoka Stojkovića detaljno ispitivao, između ostalog, i o tome šta se na svadbi u beogradskom restoranu “Dva ribara” pilo, vino i šljivovica, te šta je pio Mladić.

Stojković je kazao da je Mladić popio malo rakije samo pri zdravici koju je kao kum posvetio mladencima.

Tužilac i sudije željele su da znaju i da li je Mladić na svadbi pušio, te da li je napuštao sto i odlazio u toalet.

Svjedok je i jedno i drugo negirao, poslije čega mu je zastupnik optužbe pokazao fotografiju na kojoj Mladić za svadbenim stolom, sjedeći do mladenaca, drži cigaretu u ruci.

Po okončanju Stojkovićevog svjedočenja, Mladić je zatražio da ne prisustvuje raspravi o administrativnim pitanjima, koja je uslijedila zato što odbrana nije imala više svjedoka na raspolaganju.

Pošto ga je predsjedavajući sudija pitao da li se odriče prava da prisustvuje nastavku ročišta, Mladić, kome je Vijeće inače zabranilo da glasno govori u sudnici, rekao je: “Druže Orie, odričem se prava i imam potrebu da primim kumove u zatvorskoj jedinici. I kada me budete osloboditi, poslaću vam litru frontovače.”

Suđenje Mladiću bit će nastavljeno u ponedjeljak, 24. augusta, javlja BIRN.