Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratko Mladić pretrpio tri moždana udara, izgorio mu je centar za kontrolu emocija!?

BiH

Ratko Mladic

Haški optuženik Ratko Mladić pretrpio je tri moždana udara i izgorio mu je, između ostalog, i centar za kontrolu emocija, kaže u intervjuu za Newsweek njegov advokat Branko Lukić.

On u intervjuu otkriva da su svi pritvorenici, pa i Ratko Mladić premješteni u nove zatvorske ćelije.

[pull_quote_right] Mladić je pretrpio tri moždana udara i izgorio mu je, između ostalog, i centar za kontrolu emocija. Kako su ljekari ovdje u Holandiji našli, više od polovine mozga mu nije u funkciji zbog tih mo­ždanih udara. Njegove reakcije su najviše uslovljene time što on nema centar za kontrolu emocija, tako da i dobro i loše može da ga izbaci iz balansa[/pull_quote_right]

– Ranije smo ulazili u stari dio zatvorskog kompleksa, a unazad deset godina svi pritvorenici su premješteni u novi objekat. Uslovi u novom dijelu su bolji, koliko zatvor može da bude dobar. Dodu­še, i ovdje se druže samo po spratovima, a trenutno se nalaze na dva sprata. Ranije su više bili izloženi i opštoj zatvorskoj populaciji, Holanđanima, a ovdje su sami i ne moraju da imaju dodira sa ljudima koji uzimaju droge, koji su kriminalne prošlosti. Posjete su sada mnogo prijatnije. Imamo normalnu sobu u koju možemo da uđemo, da se rukujemo, da se poljubimo kad se dugo nismo vidjeli. U staroj zgradi između nas i klijenta nalazilo se staklo. Bio je otežan razgovor. Čulo se, ali nisu mogli da se gledaju dokumenti, prislanjali bismo papire sa podvučenim dijelovima na staklo. Sad sjednemo jedan pored drugog i diskutujemo – kaže on.

Prema njegovim riječima Mladić je teško bolestan.

– Mladić je pretrpio tri moždana udara i izgorio mu je, između ostalog, i centar za kontrolu emocija. Kako su ljekari ovdje u Holandiji našli, više od polovine mozga mu nije u funkciji zbog tih mo­ždanih udara. Njegove reakcije su najviše uslovljene time što on nema centar za kontrolu emocija, tako da i dobro i loše može da ga izbaci iz balansa. I onda, čak i kad sluša nešto dobro, njegova reakcija, s obzirom na to da je burna, nailazi na vrlo loš prijem kod sudskog vijeća i ponekad biva za to i ka­žnjen, izbačen iz sudnice, upozoravan često. Ali to je stvarno nešto što je objektivno uslovljeno bole­šću, a ne zla namjera ili nepoštovanje bilo koga – tvrdi Lukić.

– Mi smo već tri godine u sudu i njegovo ponašanje smo već prihvatili kao nešto svakodnevno i ne mislim da nam stvara bilo kakve probleme. Ispočetka nam je bilo vrlo teško jer ni on nije znao. On je od mene tražio: „Daj, čovječe, da me neko pregleda jer nisam što sam bio.“ Vidio je da nešto nije u redu, a kasnije je to objektivno ustanovljeno ljekarskim pregledima – dodaje on.