Ratko Mladić se oglasio prije izricanja presude: Spavao sam mirno

BiH

mladic2

U sudnici Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju počelo je čitanje presude ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću.

Mladić se pojavio u sudnici i prisustvuje izricanju presude, mada je njegova odbrana prethodnih dana tražila da se termin izricanja presude odgodi, pravdajući to “lošim zdravstvenim stanjem” optuženika.

Optužnica haškog tužilaštva protiv Ratka Mladića sastoji se od 11 tačaka.

Kako pišu srpski mediji, Ratko Mladić prvostepenu presudu Haškog suda dočekuje spokojan.

“Cijeli život sam radio u interesu srpskog naroda. Spavao sam mirno”, poručuje Mladić iz zatvora.

Ratko Mladić je optužen za genocid u Srebrenici počinjen 1995. Godine, zatim za progone Bošnjaka i Hrvata na području cijele Bosne i Hercegovine koji su u šest općina – Foči, Prijedoru, Ključu, Sanskom Mostu, Vlasenici i Kotor-Varoši – poprimio razmjere genocida.

Mladić je optužen i za zločine protiv čovječnosti te za kršenje zakona o običaja ratovanja.

Optužbe protiv nekadašnjeg komandanta Glavnog štaba Vojske RS uključuju pokretanje o provođenje kampanje snajperskog djelovanja i granatiranja civila u Sarajevu od maja 1992. do novembra 1995. godine pri čemu je ubijeno najmanje 10 hiljada civila među kojima 1.601 dijete.

Mladića optužnica MKSJ, koja je podignuta 1995. godine, tereti i za uzimanje pripadnika Ujedinjenih naroda za taoce tokom zračnih udara na položaje VRS koje je u maju i junu 1995. godine provodio NATO.

Tužioci Peter McCloskey, Alan Tieger i Dermon Groome zatražili su da sud izrekne Mladiću kaznu doživotnog zatvora, maksimalnu koju ovaj sud može izreći.

Sa druge strane, Mladićeva odbrana je sve vrijeme suđenja negirala sve tačke optužnice i tražila oslobađanje optuženika.

Prvostepenim sudskim vijećem predsjedava sudija Alphonse Orie, a članovi su sudije Bakone Justice Moloto i Christoph FLugge.

Mladić se koristeći lažni identitet skrivao se 16 godina, a uhapšen je u Srbiji 26. maja 2011. godine nakon čega je izručen Haškom tribunalu.

Suđenje mu je trajalo pet godina.