Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Ratko Mladić se žalio na odluku o zabrani privremenog puštanja

BiH

mladic

Odbrana bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS) Ratka Mladića uputila je žalbu na odluku Haškog tribunala kojom je odbijen njegov zahtjev za privremeno puštanje na liječenje u Rusiju.

Mladićevi advokati su u podnesku zatražili da bivši komandant Glavnog štaba VRS-a bude pušten na slobodu “uz bilo kakve uslove koje Žalbeno vijeće ocijeni potrebnim”.

Odbrana je istakla da su odlukom, kojom je odbijen Mladićev zahtjev za puštanje na slobodu u Rusiju, narušena prava njihovog klijenta.

– Odbrana smatra da Sudsko vijeće nije pravilno djelovalo, te je donijelo pogrešne zaključke o činjeničnom stanju koje su nepravedne prema optuženom – navodi se u žalbi Mladićevih advokata, prenosi BIRN-Justice Report.

Odbrana, između ostalog, navodi i da Vijeće nije obrazložilo svoju odluku za odbijanje njihovog zahtjeva.

Mladićeva odbrana je u martu zatražila da Sud bivšeg komandanta VRS-a pusti na liječenje u Rusiju, jer bi u suprotnom “moglo biti prekasno”. Haško tužilaštvo je nakon toga uputilo odgovor, istaknuvši da bi nakon puštanja na slobodu Mladić mogao pobjeći i da je njegovo zdravstveno stanje stabilno.

Mladić je, kao komandant VRS-a, optužen za genocid počinjen u Srebrenici, progon Bošnjaka i Hrvata koji je u šest opština imao razmjere genocida, terorisanje stanovništva Sarajeva dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te za uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce.

Suđenje mu je počelo 2012. godine, a od maja 2011. nalazi se u pritvoru.

Presuda Mladiću očekuje se krajem godine.