Dragoja Zmijanjac

Ratni zločinac pijan došao u zatvor pa prijetio čuvaru: “Ovdje sam zbog ubistva, izvršit ću još dva”

Dragoja Zmijanjac – birn (1)

Sklopio sporazum o priznanju krivnje za napad na službeno lice

Dragoja Zmijanjac, koji je osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina počinjenog u Prijedoru, s Državnim tužilaštvom je sklopio sporazum o priznanju krivnje za napad na službeno lice u zavodu u kojem izdržava kaznu zatvora.

Sudija Goran Radević je konstatovao da je sporazum zaključen između Tužilaštva i Zmijanjca, koji se, prema optužnici, tereti da je počinio produženo krivično djelo “napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti, otkrivanju ili lišenju slobode počinioca krivičnih djela”.

“Sud je neposredno pred početak ročišta zaprimio sporazum o priznanju krivnje”, kazao je sudija Radević, objasnivši da se iz tog razloga nije moglo danas raspravljati o sporazumu, piše BIRN BiH.

Prema optužnici, Zmijanjac je, poslije korištenja vanzatvorskih pogodnosti, u zatvor došao u alkoholiziranom stanju i – nakon što je zatvorski službenik to primijetio i uradio alkotestiranje te mu saopćio da će protiv njega biti podnesena disciplinska prijava – službeniku je uputio prijetnju.

“Došao sam do zaključka da mi je najbolje da pristanem na sporazum”, izjavio je Zmijanjac na današnjem ročištu.

Zmijanjac je zatvorskom službeniku 19. juna 2022. godine, između ostalog, rekao: “Ja sam ovdje zbog ubistva, kad izađem iz zatvora, izvršit ću dva ubistva. Ovo je neki kapric, bit će ubistvo sigurno”, stoji u optužnici.

Druga tačka optužnice tereti Zmijanjca da je 20. juna iste godine ponovno uputio prijetnju službeniku u pisanoj izjavi, u kojoj je napisao: “Kojem ću, otvoreno izjavljujem, doći glave.”

Zmijanjac je u junu 2017. pravosnažno osuđen na šest godina zatvora zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva na području Prijedora.

On je proglašen krivim što je u julu 1992. godine izveo iz kuće Halila Dedića i vodio ga putem dok mu je držao pušku uperenu u leđa, da bi ga onda ubio. U presudi je navedeno i da je bio svjestan da čini krivično djelo s visokom stopom umišljaja.

Sud BiH je naglasio da nije bilo otežavajućih okolnosti prilikom određivanja visine kazne za počinjeno djelo, te stoga smatra da će izrečena presuda i kazna ispuniti svrhu kažnjavanja.

Početkom septembra 2017. godine Državni sud je bio raspisao potjernicu za Zmijanjcem.

Ročište radi razmatranja sporazuma o priznanju krivnje zakazano je za 24. novembar.