BiH

susret u zagrebu

Razgovarali Čović i Radman: Izborni zakon ključna pretpostavka funkcionalnosti BiH

13/05/2021

Grlić Radman ponovio je stav kojega je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o važnosti koncepta triju jednakopravnih konstitutivnih naroda te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH

Predsjednik HDZ-a BiH i dopredsjedatelj Doma naroda PS BiH Dragan Čović u četvrtak je u Zagrebu održao sastanak s ministrom vanjskih poslova Republike Hrvatske Gordanom Grlićem Radmanom tokom kojeg je istaknuto kako je Izborni zakon BiH ključna pretpostavka stabilnosti i funkcionalnosti BiH i da je Hrvatska snažan zagovaratelj europske BiH.

Dužnosnici su za vrijeme sastanka govorili o suradnji i unaprjeđenju odnosa Bosne i Hercegovine i Hrvatske, pomoći u borbi protiv covida-19 te pomacima na europskom putu. Osobito su istaknuli reforme koje predstoje pred Bosnom i Hercegovinom, u prvom planu izmjene Izbornog zakona i ograničene ustavne reforme u BiH, zalažući se za jednakost i nediskriminaciju, priopćeno je iz HDZ-a BiH.

Čović je istaknuo važnim nastavak političkog dijaloga u provođenju reformskih procesa nužnih za postizanje kandidatskog statusa. Kazao je kako su izmjene Izbornog zakona i provođenje ograničenih ustavnih reformi ciljevi kompatibilni s poticanjem i zaštitom jednakosti, ali i eliminacijom dugotrajnih diskriminacijskih praksi. Naglasio je i kako su ti koraci ključni za postizanje stabilnosti i funkcionalnosti BiH te kazao kako politički dijalog mora biti temeljen na Mostarskom sporazumu potpisanom u lipnju 2020. godine, uz sudjelovanje predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Ministar vanjskih poslova Grlić Radman izrazio je potporu Republike Hrvatske u postizanju iskoraka koji će omogućiti daljnje napredovanje na EU putu BiH. Istaknuo je i intenziviranje razgovora o europskom putu Bosne i Hercegovine na europskoj razini i želju za konstruktivnim dijalogom koji će biti usmjeren na poboljšavanje prilika u BiH i implementaciju ključnih prioriteta. Na tom putu, kazao je, legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda i njihova jednakopravnost su imperativ.

Grlić Radman ponovio je stav kojega je iznio i na Vijeću za vanjske poslove EU-a o važnosti koncepta triju jednakopravnih konstitutivnih naroda te naglasio da je to ključni koncept za funkcionalnu BiH.

Istaknuo je kako je nedopustivo da određeni politički akteri negiraju i narušavaju ove temeljne koncepte. Stoga se, kako ističe, dijalog diljem političkog spektra BiH mora temeljiti na potpunom i nedvojbenom poštivanju jednakopravnosti, konstitutivnosti i legitimnosti predstavljanja, što će se nastaviti isticati europskim i drugim međunarodnim partnerima.

Predsjednik HDZ-a BiH je razgovarajući o utjecaju i oporavku društva od covida-19 uime žitelja Bosne i Hercegovine zahvalio za solidarnost Republike Hrvatske u donaciji cjepiva protiv covid-19, navodi se u priopćenju za javnost HDZ-a BiH.

Komentari

Autor: Fena

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.