Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

PREDSJEDNIŠTVO BIH

Razgovarali Krišto i Bećirović, saglasni su da treba podići životni standard građana BiH

kristo – becirovic – fena (1)

Krišto informisala Bećirovića o intenziviranju rada Vijeća ministara BiH

Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denis Bećirović razgovarao je danas sa predsjedavajućom Vijeća ministara BiH Borjanom Krišto.

Bećirović je posebno istakao značaj jačanja institucionalnih kapaciteta, koji će omogućiti provedbu svih mjera za ubrzano odvijanje procesa evropskih i evroatlantskih integracija. Ocijenio je da je Bosna i Hercegovina kroz više strateških dokumenata i zakona ispoljila svoju privrženost ciljevima EU i članstvu u evroatlantskim institucijama, te da je sada potrebno da se deklarativni konsenzus pretvori u konkretne akcije i reforme koje će omogućiti pozitivne transformacijske učinke na ekonomiju i društvo.

Sagovornici su se suglasni da kandidatski status za članstvo Bosne i Hercegovine u EU treba iskoristiti za provođenje ekonomskih reformi i podizanja životnih standarda svih građana i naroda u našoj zemlji.

Krišto je informisala Bećirovića o intenziviranju rada Vijeća ministara BiH i početnim rezultatima novog saziva. Između ostalog, ona je podvukla da je težište rada Vijeća ministara BiH na evropskim integracijama i da su već napravljeni koraci u pogledu reforme javne uprave, kao i konkurentnosti infrastrukturnih projekata i ostalih bitnih pitanja za funkcionisanje pododbora između BiH i EU, u skladu sa Sporazumom o pridruživanju.

Bećirović je istakao potrebu kvalitetnijeg povezivanja državnih organa, Predsjedništva BiH, Parlamentarne skupštine BiH i Vijeća ministara BiH, s ciljem rješavanja pitanja od interesa svih građana i naroda. Naglašeno je da težište ove saradnje treba biti u oblasti ekonomije i razvoja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.