Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Drama u tri čina

Razgovor s prosječnim fanom Željka Komšića

komsic1

“Željko Komšić je čovjek koji je od svoga imena i prezimena napravio zanimanje. Ništa drugo doli ispraznog i floskulatornog „patriotizma“ nije u stanju ponuditi”

Likovi:

A.B. – Državljanin Bosne i Hercegovine, građanin Sarajeva, univerzitetski radnik, aktivist, po političkom opredjeljenju između lijevog centra i ljevice, kritičar lažno-ljevičarskih politika, dugogodišnji i neselektivni borac protiv aveti i nemani nacionalizma, autor nekoliko desetaka tekstova protiv HDZ-a, Dragana Čovića i dominantne hrvatske politike, ime i prezime mu zvuče hrvatski, kad se suoči s bezdanima ljudske pokvarenosti nije uvijek u stanju kontrolirati ljutnju

FAN1 – Fan Željka Komšića br. 1, novinar, osoba sa stanovitim kvalitetama

FAN2 – Fan Željka Komšića br. 2, član Demokratske fronte, otac političar, ostale kvalifikacije nepoznate

FAN3 – Fan Željka Komšića br. 3, rođen u Sarajevu i roditelji mu rođeni u Sarajevu, ostale kvalifikacije nejasne

Mjesto radnje:

Društvene mreže

Vrijeme radnje:

Period prije i poslije Općih izbora u BiH

Prvi čin

A.B.:

Željko Komšić je čovjek koji je od svoga imena i prezimena napravio zanimanje. Ništa drugo doli ispraznog i floskulatornog „patriotizma“ nije u stanju ponuditi, a politički uspjeh – mjeren ne kao uspjeh nekog političkog ideala nego kao uspjeh osoban – duguje činjenici da ide niz dlaku nacionalizmu većinskog naroda, a nacionalizam većine se – po pravilu koje ne vrijedi samo za BiH – nikada nije sposoban prepoznati takvim. Niti je od njegovih mandata do sada bilo išta korisno, niti će biti od sada, samo daljnja homogenizacija hrvatskog biračkog tijela oko HDZ-a i daljnja antagonizacija između Hrvata i Bošnjaka, a teško je reći šta je od toga gore.

FAN1:

Neka si se i ti otkrio, da se zna ko si i šta si.

A.B.:

Šta sam to otkrio?

FAN1:

To ko si i šta si ustvari.

A.B.:

A ko sam to i šta sam ustvari?

FAN1:

Sljedbenik Udruženog zločinačkog poduhvata.

A.B.:

Kakva je to logika: dakle, ako sumnjaš u pamet i karakter Željka Komšića onda si ratni zločinac? Idiote!

FAN1:

Šta je, već si se iznervirao, vidiš kako te istina pogađa.

Drugi čin

FAN2:

Komšić je prije svega pošten čovjek. Nije se okoristio u politici, još uvijek vraća kredit za stan i vozi polovan auto.

A.B.:

Čudi me kako Komšiću niko do sada, dok se hvali kreditom i polovnim autom, nije postavio pitanje: A gdje su Vam pare, čovječe? Naime, on je samo u periodu od 2014.-2018. kao zastupnik u Parlamentarnoj skupštini BiH – gdje, usput budi rečeno, za četiri godine nije postavio ni jedno pitanje niti se znalo da postoji – zaradio blizu 300,000 KM. Prije toga je 8 godina bio član Predsjedništva s plaćom koja za nekoliko stotina maraka premašuje 5,000 KM, a prije toga je bio načelnik općine Novo Sarajevo, ambasador itd. Radi se o oko milion maraka koje je – sasvim legalno – dobio u posljednjih 12 godina. Pa šta radi s njima da je tako beskućan, na što ih troši, nije sve na kafane?

FAN2:

Neka je vama problem što Željko sjedi u kafani, je li to jedino što mu možete naći? Kakva su Čovićeva postignuća, šta je on uradio, a da, on je veličao ratne zločince, ali doduše tebi i tvojima to jesu postignuća.

A.B.:

Prije nego nekoga proglasiš sljedbenikom ratnih zločina, red bi bio da se malo informiraš. Imaš moje ime i prezime, imaš Google, pa pročitaj malo.

FAN2:

Haha, evo sve trčim da vidim tvoje ime i prezime, boli me briga ko si ti. Doduše, vidim ti sliku i predlažem ti da obriješ obrve, izgledaš kao da si pobjegao iz džungle. Mislim da sam te i vidio negdje na TV-u, ne znam ko te poziva tako ograničenog.

A.B.:

Pa da, to je jedna od glavnih karakteristika fašističkih idiota. Njih uopće ne zanima kakav je neko ustvari i koji mu je vrijednosni sistem, dovoljno je vidjeti mu ime i prezime i primijetiti da se ne klanja idolima kojima se zahtijeva klanjanje i stvar je riješena: on se proglašava i smatra iskonskim neprijateljem. U tvom slučaju konkretno, ta idiotska logika izgleda ovako: vidiš pred sobom nekoga čije ime zvuči hrvatski, vidiš da se ne divi Željku Komšiću, zaključuješ da je taj neko na tragu ratnih zločina. Shvaćaš li uopće koliko je to užasno i nakaradno?

FAN2:

Sa tim „idiot“ si sve rekao o sebi i svojoj kulturi. Zanima me kako neko takav može da predaje na fakultetu, baš ću vidjeti preko oca ko je dekan tamo, vidimo se na susretu s dekanom, nadam se da si uživo kulturniji.

A.B.:

Radujem se susretu.

Treći čin

A.B.:

Jest da je potkapacitiran, jest da je po mnogo čemu nalik drugim političarima, ali Komšić je još i dobar kakvi su ljudi oko njega. Kad vidim ko mu je iznio kampanju, kakav je to nacionalistički mrak, kakva isključivost, jeza me prođe.

FAN3:

A kakav si ti? Seljače iz nekakve zabiti koje je došlo u Sarajevo da nam prodaje svoju priču. Vrati se u svoju vukojebinu. Zašto te pucaju kmetovski kompleksi niže vrijednosti?

(Didaskalija: A.B. se služi izraznim govorom. Fanovima to posluži da sve otpočetka okrenu u svoju korist.)

*

ZAVJESA