Različiti stavovi FIPA-e i Vlade FBiH o porezu na dohodak i doprinosima

jelka_milicevic11

Sve primjedbe koje su razmatrane na dosadašnjim sastancima u vezi s predloženim zakonima o porezu na dohodak i doprinosima bit će predstavljene Vladi Federacije BiH da bi se nadležni upoznali o stavu privrede i mogućim posljedicama koje slijede u slučaju usvajanja novih izmjena.

Potvrđeno je to Feni iz Agencije za unapređenje stranih investicija u BiH (FIPA), čija je generalna ocjena da će primjena propisa, ukoliko budu usvojeni u predloženom obliku u praksi prouzrokovati promjene i unijeti novine koje će se posebno negativno odraziti na realni sektor.

– Naime, zbog već postojećih nameta kao i drugih nameta koji su u najavi, poslodavci su došli do trenutka kada je upitno dalje poslovanje (bez obzira na niske stope PDV-a, poreza na dobit i poreza na dohodak) – rečeno je iz FIPA-e.

Komentirajući navedeno dopremijerka i federalna ministrica finansija Jelka Milićević za Fenu je opovrgnula da će se primjena dvaju važnih reformskih zakona negativno odraziti na realan sektor, jer bit će niže stope.

– Što se tiče doprinosa do sada je bilo na bruto plaće izdvajanja 41,5, a prema novom zakonu ti doprinosi su 33, što znači da su manji. Porez na dohodak je uvijek porez osobe koja prima plaću. To nije trošak poslodavca, nego uposlenika – kazala je Milićević.

Jedna od preporuka FIPA-e za Federaciju BiH je “sistemsko rješenje pitanja poticaja donošenjem zakona o poticajima kojim će se definirati vrste i obim poticaja, uvjeti za dobivanje ove vrste podrške, subjekti koji ostvaruju pravo na poticaje i automatizovati postupak raspodjele shodno ispunjenim uvjetima, a da bi se ublažili negativni efekti uvedenih nameta u protekoj godini”.

– U ovom trenutku doprinosi su prihodi iznad proračunskih fondova, a porez na dohodak je prihod kantona i općina. Ako neko bude trebao davati poticaje to su oni koji koriste te prihode. Oni će ocjenjivati i procjenjivati svako iz svog resora i šta će poticati na svom prostoru – izjavila je Feni federalna ministrica finansija Jelka Milićević.