Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Potvrđeno za Fokus.ba

Razlika između dostavljene i uskladištene opreme iz Katara je 434 paketa vrijedna 1,1 milion KM

katar-donacija

Prema dokumentaciji dostavljenoj iz Katara, došlo je 1.376 paketa opreme vrijednosti oko 5,9 miliona maraka, a u skladište na Aerodromu primljena 942 paketa, naveli su iz Ministarstva sigurnosti BiH

Piše: Istraživački tim Fokusa

Nadležna komisija Ministarstva sigurnosti utvrdila je da se broj paketa iz donacije Katara koju je ta zemlja u maju uputila BiH naveden u dokumentaciji donatora ne podudara s brojem paketa koji su uskladišteni u BiH. Prema saznanjima Fokus portala, utvrđeno je da je razlika brojnog stanja paketa u dokumentaciji i onog u skladištu u čak 434 paketa, čija je vrijednost oko 1,1 milion KM.

Da je informacija do koje smo došli tačna, u odgovoru na naš upit o ovoj temi potvrdili su za Fokus kabineta ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića.

ADMINISTRATIVNI NESKLAD

– Nadležna komisija Ministarstva sigurnosti za popis i raspodjelu humanitarne pomoći Države Katar Bosni i Hercegovini (a u skladu s Odlukom Vijeća ministara Bosne i Hercegovine) pristupila je popisu i utvrdila da postoji razlika kroz prateću dokumentaciju između dostavljene opreme 19.5.2020. godine i uskladištene opreme. Komisija je 24. i 25. juna 2020. godine pristupila popisu i raspodjeli i uvidjela da je u dokumentaciji dostavljenoj iz Katara došlo 1.376 paketa opreme vrijednosti 5.995.091 KM. U carinsko skladište na Aerodromu u Sarajevu od naznačene pošiljke primljena su 942 paketa, što je 434 paketa razlika u odnosu na dokumentaciju iz Katara, vrijednosti 1.137.551,42 KM – naveli su iz Ministarstva sigurnosti u odgovoru na upit Fokusa.

Također, iz Ministarstva sigurnosti BiH navode da su uputili dopis Ministarstvu vanjskih poslova BiH s ciljem, kako su naveli, poduzimanja diplomatske aktivnosti za utvrđivanje činjenica o ovoj donaciji.

U odgovoru na naš upit iz MVP-a tvrde da je u ovom slučaju “riječ o isključivo administrativnom neskladu podataka iz dokumentacije” i da je ista količina robe koja je ukrcana u avion u Kataru iskrcana u Sarajevu. Naveli su i da su 21. jula ove godine zvanično zamolili nadležne u Državi Katar za potvrdu specifikacije stvarno pristigle pomoći. S obzirom na to da iz odgovora MVP-a nije vidljivo da li je iz Katara stigla potvrda specifikacije, tražili smo dodatno pojašnjenje na to pitanje i rečeno nam je da odgovor iz Katara još čekaju.

 

– MVPBiH je 8.7.2020. godine informirano od Ministarstva sigurnosti BiH o neskladu između podataka iz Tovarnog lista aviona koji odgovaraju stvarnom stanju broja paketa koji su dostavljeni u BiH (Specifikacija prijavljene robe za zrakoplove s leta QTR8190 od 942 pristigla paketa koju je potvrdila/ovjerila Uprava za indirektno oporezivanje) i podataka koje je dostavila Ambasada Države Katar u Sarajevu uz obavijest o donaciji gdje je navedeno 1.376 paketa.

U koordinaciji s Ministarstvom sigurnosti BiH i s ciljem ispravke opisanog administrativog nesklada i okončanja relevantnih administrativnih procedura i raspodjele donacije Države Katar, MVPBiH je diplomatskim putem 21.7.2020. godine zvanično zamolilo nadležne u Državi Katar za potvrdu navedene specifikacije stvarno pristigle pomoći. Naglašavamo da je riječ o isključivo administrativnom neskladu podataka iz dokumentacije – naveli su u odgovoru Fokusu iz MVP-a.

BEZ CIJENA NEMA UVOZA

No, nije se MVP-u obratilo samo Ministarstvo sigurnosti u vezi s doniranom pomoći za borbu s korona virusom, nego je to učinilo i Ministarstvo civilnih poslova BiH.

Kako je Fokusu potvrđeno u MCPBiH, u ovom slučaju riječ je o donaciji iz Ujedinjenih Arapskih Emirata koja, također, stoji neraspodijeljena od maja i kako saznajemo “ukrug se vrti” problem u vezi s provedbom carinskog postupka za tu donaciju koja je još uvijek na Aerodromu u Sarajevu.

Iako su iz Ministarstva civilnih poslova BiH još 17. jula zvanično saopćili da se “nakon odluke Vijeća ministara da usvoji prijedlog Ministarstva civilnih poslova da se donacija prispjela iz Ujedinjenih Arapskih Emirata konačno pokrene s mrtve tačke kako bi dospjela do krajnjih korisnika, ovih dana ubrzano se vrše pripreme za distribuciju prispjele pomoći”, prema najnovijim informacijama iz ovog ministarstva, nema naznaka kada bi do raspodjele ove pomoći moglo i doći.

Naime, nakon što je Ministarstvo civilnih poslova BiH provelo sve procedure u vezi s pribavljanjem neophodnih saglasnosti i rješenja za uvoz i korištenje lijekova i medicinskih sredstava humanitarnog karaktera, izdat je nalog špediteru da izvrši uvozne carinske procedure.

Međutim, kako su iz tog ministarstva potvrdili Fokusu, špediter ih je obavijestio da navedena deklaracija nije prihvatljiva.

– Jer Carinska ispostava Aerodorom Sarajevo, uz konsultacije s Regionalnim uredom Sarajevo Uprave za indirektno oporezivanje BiH, traži da se roba razvrsta prema pripadajućim tarifnim brojevima u koje spada, a za šta je neophodno da se dostave pojedinačne cijene proizvoda (prema fakturi 0301 od 25.6.2020. godine) koje u dokumentaciji nisu dostavljene od donatora. Slijedeći izjašnjenje ovlaštenog špeditera, Ministarstvo civilnih poslova Bosne i Hercegovine je od Ministarstva vanjskih poslova BiH zatražilo dostavljanje specifikacije i fakture s pojedinačnim cijenama donirane opreme i zaštitnih sredstava bez kojih nije moguće regulirati uvozne carinske procedure donacije Ujedinjenih Arapskih Emirata – naveli su za Fokus iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Na naš upit šta su uradili u vezi s ovim pitanjem, iz Ministarstva vanjskih poslova BiH za Fokus kažu da su oni u slučaju pomoći Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i u slučaju svih ostalih međunarodnih pomoći za našu zemlju, imali ulogu diplomatskog posrednika s ciljem obezbjeđivanja navedene pomoći, dok je za administrativni i tehnički prijem, kao i njenu distribuciju nadležno Koordinaciono tijelo BiH za zaštitu i spašavanje pri Ministarstvu sigurnosti BiH, odnosno Ministarstvo civilnih poslova BiH kada je riječ o medicinskoj opremi i lijekovima.

S tim u vezi navode da je Ministarstvo vanjskih poslova 5. jula 2020. godine dostavilo Koordinacionom tijelu BiH za zaštitu i spašavanje svu dokumentaciju koju je zaprimilo od donatora, uključujući i deklaraciju o donaciji i njenoj ukupnoj vrijednosti, kao i certifikate za doniranu medicinsku opremu, s ciljem okončanja relevantnih administrativnih i carinskih procedura i konačne distribucije donirane opreme.

-Međutim, Ministarstvo civilnih poslova BiH je 25. jula 2020. godine obavijestilo MVPBiH da Uprava za indirektno oporezivanje BiH zahtijeva dostavu pojedinačnih vrijednosti za svaki donirani proizvod, odnosno da će blokirati carinske procedure uvoza navedene donacije do dobivanja navedenih cijena. MVPBiH je o navedenom diplomatskim putem obavijestilo donatora te zamolilo za dostavu traženih vrijednosti. MVPBiH cijeni da je riječ o neubičajenom zahtjevu Uprave za indirektno oporezivanje BiH, jer se radi o donaciji uz koju je donator već dostavio uobičajenu dokumentaciju, koja je bila dovoljna za hitno okončanje uvoznih carinskih procedura u većini drugih država kojima su Ujedinjeni Arapski Emirati poslali sličnu pomoć. Ovo tim prije što je riječ o izuzetno potrebnoj medicinskoj opremi za našu zemlju – naveli su iz MVP-a.

TESTOVI ISPRAVNI, ALI ŠTA VRIJEDI

No, portparol Uprave za indirektno oporezivanje BiH Ratko Kovačević za Fokus kaže da nema ništa neuobičajeno u njihovim zahtjevima i da se sve radi u skladu sa zakonom i propisima.

– Problem je što je ovlašteni špediter podnio carinsku prijavu gdje je samo stavio ukupnu vrijednost donacije. Kako je riječ o carinskom postupku gdje se svaka vrsta robe mora svrstati i pojedinačno u Carinsku tarifu BiH, nadležna carinska ispostava Aerodrom Sarajevo je zatražila da se izvrši naimenovanje robe prema Carinskoj tarifi BiH i pojedinačno prikaže vrijednost svake stavke robe koja je predmet ove donacije – pojasnio je Kovačević.

Jasno je da UIOBiH neće odustati od svog zahtjeva i da bi situaciju s problemom okončanja carinskog postupka i raspodjele BiH prijeko potrebne pomoći mogli riješiti ili sami UEA ukoliko dostave cijene doniranih sredstava i opreme ili da te cijene odredi neko nadležno tijelo u BiH, rukovodeći se tržišnim cijenama proizvoda koji su stigli, a koji bi odgovarali ukupnoj vrijednosti od 2,5 miliona dolara koliko su donatori naveli da vrijedi pošiljka iz UAE.

Do tada i dok BiH vapi za zaštitnom opremom i sredstvima, 40 respiratora i 100.000 briseva za testiranje na Covid-19, zatim 25.000 zaštitnih kombinezona, 150.000 latex rukavica, 150.000 komada N95 maski, 150.000 komada hirurških maski za jednokratnu upotrebu, 50.000 komada vizira za lice, 20.000 komada zaštitnih naočala, te 100.000 pakovanja vlažnih maramica još uvijek će biti na Aerodromu Sarajevo.

Za to vrijeme građani ove zemlje i dalje će kupovati maske, rukavice i drugu zaštitnu opremu, bez obzira što su u ovu zemlju stigle tone pomoći u sredstvima i milioni maraka za borbu protiv korona virusa od kojih većina nije vidjela nikakvu korist.

Jedina dobra vijest je da su, kako je Fokusu potvrđeno u MCP-u, brisevi i virusne transportne podloge za uzorkovanje na Covid-19 iz UAE koji mjesecima stoje u skladištu još uvijek upotrebljivi.

Naime, Ministarstvo civilnih poslova BiH zatražilo je od Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu provjeru kvaliteta i ispravnosti 100 komada nasumično uzetih briseva i virusnih transportnih podloga skladištenih od 27. maja u kargo centru Aerodroma Sarajevo i dobili su pozitivno mišljenje Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, kojim je potvrđeno da brisevi i transportne podloge zadovoljavaju specifikacijom i kvalitetom i da se oni mogu koristiti za uzorkovanje na Covid-19.

No i na ovu vijest sjenu baca činjenica da uprkos tome što su ispravni, neizvjesno je kada će ih zdravstvene ustanove u BiH i dobiti.