Zavod za javno zdravstvo

Razmatra se skraćivanje roka izolacije kod zaraženih osoba u FBiH

Zagreb: Građani naselja Travno sa svojih prozora prosvjedovali protiv Bandića
17.04.2020., Travno, Zagreb, - Prosvjed gradjana lupanjem po loncima i stvaranjem buke protiv nacina upravljanja gradom Milana Bandica. rPhoto: Marin Tironi/PIXSELL

Nova istraživanja su pokazala naime da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest

Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na covid 19.

– Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH razmatra skraćivanje razdoblja izolacije kod osoba koje su pozitivne na covid 19, ali na žalost nismo to još u mogućnosti s obzirom da, prema praćenju genetske slike virusa, imamo zastupljenu genetsku varijantu delta soja koronavirusa – izjavio je za Fenu direktor Zavoda za zdravstvo F BiH Siniša Skočibušić.

On smatra da će uskoro i u BiH doći do prevage omikron genetske varijante koronavirusa, s obzirom da je taj soj već dominantan u Evropi.

Nova istraživanja su pokazala naime da omikron, iako je zarazniji od delta soja, uzrokuje blažu bolest.

– Ukoliko bismo skratili izolaciju sada dok je delta genetska varijanta predominantna to bi dovelo u opasnost građane i ne bi se ispunio osnovni cilj izolacije, a to je prekid transmisije samog virusa – objasnio je direktor Zavoda za javno zdravstvo F BiH..

Inače, u protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je ukupno 4 455 uzoraka, od čega je 1 889 pozitivno na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrirani su u svim kantonima u Federaciji BiH.