Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Raznolikost žanrova obilježit će ovogodišnji Sarajevo Film Festival (FOTO)

BiH

sff2015 (4)

Na ovogodišnjem, 21. Sarajevo film festivalu (SFF), koji traje od 14. do 22. augusta, publika će za razliku od prethodnih godina kada su prikazivane uglavnom socijalne drame, imati priliku uživati u raznolikim žanrovima, od komedija do horora, javlja Anadolu Agency.

Na ovogodišnjem SFF-u, kao i do sada, bit će prikazani filmovi iz 20 zemalja, a trećina je iz regije što ovaj festival svrstava među značajnije događaje ove vrste u regionu.

Selektorica filmova Elma Tataragić je kazala da je ova godina bila posebno značajana za region jer unatoč krizi iz regije izlaze vrlo zanimljivi autori i filmovi. Ona je naglasila kako će gledaoci ove godine moći uživati u dosta raznolikijim žanrovima u odnosu na prošle godine kada su prikazivane uglavnom socijalne drame, uzimajući u obzir okruženje iz kojeg dolaze.

Direktor SFF-a Mirsad Purivatra primjetio je da je 21. film festival značajan i po angažovanosti mladih ljudi u njegovoj realizaciji.

“Lijepa stvar je činjenica da generacije koje su rođene ‘96. kada smo radili drugi film festival sada rade kao pravi profesionalci i to je najveće zadovoljstvo jer možemo da kažemo da je došla jedna nova generacija da radi SFF, generacija koja je rođena kada smo mi počinjali”, kazao je Purivatra.

On je također skrenuo pažnju na značaj i kvalitet festivala s obzirom da SFF ima vrlo kvalitetnu i oštru selekciju, po čemu se i istakao od ostalih festivala ove vrste u regionu.

U takmičarskom dijelu programa u kategoriji igrani film natjecat će se filmovi “Čvor” turskog redatelja Tunca Davuta, bh. ostvarenje “Naša svakodnevnica” redateljice Ines Tanović, rumunski film “Kod tate kući” Andreja Cohna, film “Blago” redatelja Corneliu Porumboiuja, grčki film “Chevalier” redateljice Athine Rachel Tsangari, film koji je nastao u turskoj, francuskoj, njemačkoj i katarskoj koprodukciji, “Mustang” redateljice Deniz Gamze Erguven, srbijanski film “Panama” Pavle Vučkovića, zatim “Saulov sin”, mađarski film koji je režirao Laszlo Nemes, austrijski film “Supersvijest” redatelja Karla Markovicsa te hrvatsko-srbijansko-slovenski film “Zvizdan” u režiji Dalibora Matanića.

Kada je riječ o kratkom filmu, koji također ulazi u takmičarski program, ekipa SFF nije imala nimalo lak zadatak jer je od oko 350 ostvarenja izabrano deset najboljih koji će biti prikazani na ovogodišnjem SFF-u.

“Ovogodišnji Takmičarski program u kategoriji kratkog filma donosi 10 naslova mladih autora regije. Selekciju smo radili vrlo predano, posebno s obzirom na činjenicu da smo imali 350 naslova na uvidu, od kojih je dobra trećina bila iznad prosječnog nivoa”, kazala je Elma Tataragić, članica ekipe SFF-a zadužena za selekciju filmova.

Među deset ostvarenja kratkog filma koja će se prikazati na ovogodišnjem SFF-u nalaze se crnogorski film “Biserna obala” u režiji Dušana Kasalice, bh. film “Kalo” Nermina Hamzagića, rumunski film “Slučajan čin milosrđa” redatelja Andreja Gruzsniczkog, srbijanski film “Sve je više stvari koje dolaze” u režiji Jelene Gavrilović, gruzijski film “Otac” Davita Pirtskhalava, film “Prevodilac”, turskog redatelja Emre Kayisa, rumunski film “Ramona” Andreja Crețulescua, mađarski film “Ricsi” Gabora Horchera, tursko-francuski film “Utokar” Ziye Demirela te film “Zeus” bugarskog reditelja Pavela Vesnakova.

Zvanične nagrade su kao i prošlih godina ostale iste, a to su: Srce Sarajeva za najbolji film, Specijalna nagrada žirija, nagrade za najboljeg glumca i najbolju glumicu, nagrada najbolji kratki film, dvije specijalne plakete te partnerske nagrade koje se dodjeljuju dan prije zvaničnih nagarada.