Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Helsinški odbor za ljudska prava

Razočaravajuće je što funkcioneri ne reagiraju na maltretiranje novinarke Ljiljane Faladžić (VIDEO)

Screenshot 2020-11-03_12-53-19-117

Neprijatno smo iznenađeni i zabrinuti zbog okolnosti u kojima predstavnici institucija vrše selekciju novinara na podobne i nepodobne, kaže se u saopćenju za javnost

Za demokratski razvoj društva od izuzetnog je značaja da mediji i novinari imaju slobodu u svom profesionalnom radu, naveli sui z Odbora Helsinški odbor za ljudska prava reagirao je povodom izbacivanja novinarke RTV BN Ljiljane Faladžić s jučerašnje sjednice Kriznog štaba  u Gradskoj upravi Grada Bijeljina.

Nakon što su se u javnosti pojavili  snimci na kojima se vidi kako jedan od kako sam sebe zove “šefova” grubo gura novinarku Ljiljanu Faladžić da izađe iz prostorije u kojoj su sjedili članovi štaba na čelu s Mićom Mićićem, gradonačelnikom Bijeljine i niko od njih nije se ni osvrnuo na grubo ponašanje službenika sa snimka iz Helsinškog odbora su izrazili  najdublju zabrinutost zbog sve češćih napada na novinare, uskraćivanja informacija i stvaranja negativne atmosfere prema  medijima i novinarima u BiH.

Ističu da su posebno zabrinuti time što niko nije reagirao i stao u odbranu i zaštitu novinarke Ljiljane Faladžić.

Razočaravajuće je što  niko od javnih ličnosti i nosilaca najodgovornijih funkcija nije našao za shodno da reaguje na maltretiranje novinarke RTV BN, Ljiljane Faladžić, prilikom jučerašnjeg izvještavanja javnosti sa sjednice Kriznog štaba u Gradskoj upravi Grada Bijeljina. Za demokratski razvoj društva od izuzetnog je značaja da mediji i novinari imaju slobodu u svom profesionalnom radu. Oni ne smiju biti meta bilo kakvih pritisaka, prijetnji i ometanja, naročito ne od strane predstavnika institucija.

Neprijatno smo iznenađeni i zabrinuti zbog okolnosti u kojima predstavnici institucija vrše selekciju novinara na podobne i nepodobne, i onemogućavaju jednak pristup informacijama.

Očekujemo od nosilaca vlasti na svim nivoima u BiH da imaju razumijevanja za potrebe šire  javnosti da raspolaže adekvatnim i istinitim informacijama o bitnim društveno političkim pitanjima, te da spriječe i sankcionišu sve vrste pritisaka na medije i novinare, i na taj način doprinesu razvoju političke i medijske kulture u Bosni i Hercegovini-poručili su iz Helsinškog odbora za ljudska prava.