BiH

Reagiranje KJKP “Vodovod i kanalizacija” na istup Damira Mašića

05/09/2018

Uprava KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo reagirala je večeras na istup predsjednika Kantonalnog odbora i člana Predsjedništva SDP-a Damira Mašića tokom današnje konferencije za medije te stranke, ističući da je u negativan kontekst stavio to preduzeće “pokušavajući skrenuti pažnju javnosti sa slabih rezultata njegove partije”.

Ocjenjuje se da je Mašić trebao da se osvrne na objektivnu sliku trenutnog stanja vodosnabdijevanja građana Sarajeva koji ove godine nemaju redukcija, osim povremenih poremećaja u vodosnabdijevanju na lokalitetima popravke kvarova. Sve to je, kako se navodi u saopćčenju za javnost KJKP “Vodovod i kanalizacija” rezultat izuzetnih napora upravljačkih struktura preduzeća i svakog pojedinca u ovom kolektivu.

– Ulažu se maksimalni napori da vodosnabdijevanje i dalje bude uredno i kontinuirano, a za očekivati je da će predstojeća realizacija kredita EBRD-a, značajno doprinijeti postizanju još boljih rezultata. U tom kontekstu, Mašić je iznio neistinite i ničim argumentirane tvrdnje, da će se nabavke materijala prilikom realizacije kredita EBRD-a vršiti od tzv. “podobnih i stranačkih“ firmi – naglašava se u saopćenju.

Podsjetićaju da se javne nabavke, koje su u funkciji obezbjeđenja potrebnih materijala za popravke i rekonstrukciju poprilično dotrajale vodovodne mreže, te popravku ili zamjenu dotrajale opreme, u ovom preduzeću provode u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama u BiH i to u potpunosti transparentno, uz striktno poštivanje svih utvrđenih tenderskih zahtjeva i objavom na portalima javnih nabavki, kako je to regulisano propisima iz ove oblasti, a što je podložno kontrolama od bilo koje nadležne institucije.

Dodaje se također da “Damir Mašić problematizira izbor direktora preduzeća, kao i kandidaturu u Skupštinu Kantona Sarajevo i navodi da je to prema zakonu nespojivo, nedozvoljeno i nezakonito.

– Kako je već preneseno u više medija, Azra Muzur je izabrana i imenovana za direktora preduzeća na četverogodišnji mandat. Izbor i imenovanje je izvršio Nadzorni odbor preduzeća, nakon provođenja zakonom propisane konkursne procedure. Podsjećamo, da je konkurs za izbor i imenovanje direktora KJKP “Vodovod i kanalizacija” d.o.o. Sarajevo, objavljen u dnevnom listu „Oslobođenje“ još u martu 2018. godine. Što se tiče njene kandidature u Skupštinu Kantona Sarajevo, napominjemo da o nespojivosti ove dvije funkcije može biti govora tek nakon okončanja predstojećih izbora. Dezinformacije koje plasira Damir Mašić, vezane za zapošljavanje u preduzeću, su u potpunosti netačne i predstavljaju klasično obmanjivanje javnosti i neuspješan pokušaj degradacije svih postignutih rezultata ovog preduzeća u prethodnoj godini – dodaje se u saopćenju.

Podvlači se da je zapošljavanje novih radnika u potpunosti u skladu sa zaključkom Vlade Kantona Sarajevo, kojim je regulisano, da za svaki prijem u radni odnos na određeno vrijeme, preduzeće pribavi saglasnost resornog Ministarstva.

– Ovo je u cjelosti ispoštovano prilikom angažovanja radnika na određeno vrijeme i to isključivo za potrebe realizacije Projekta detekcije curenja i smanjenja neprihodovane vode Kantona Sarajevo (NRW projekat), koji je Vlada Kantona Sarajevo, uvrstila kao prioritetan projekat i naložila zaključkom njegovu realizaciju. Broj i struktura radnika, kao i dinamika realizacije ovog projekta je utvrđena zajedno sa konsultantom Projekta, kojeg je imenovala Vlada Kantona Sarajevo – zaključuje se u saopćenju.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.