Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Smeća ima, ali

Reagovanje iz KJKP “Rad”: Kontejneri su samo za kućni otpad

glavogodina_3

Kako se može slobodno protumačiti iz reakcije, smeća ima, kontejneri su puni, ali se to odvozi posebnim vozilom

Žitelji Glavogodine kod Sarajeva ove sedmice su nam se javili kako su, nezadovolji radom službe gradske čistoće, sami organizovali akciju čišćenja, te su očistili cijelo naselje koje je neko vrijeme bilo prekriveno smećem.

“Problem traje jako dugo, odavno nisu čistili. Fali nam i kontejnera. Što je najgore, nisu htjeli doći ni odvesti ovo što smo mi skupili”, rekao je jedan od učesnika akcije koji nam je i poslao fotografije snimljene tokom čišćenja.

Povodom ovog teksta, na svojoj oficijelnoj Facebook stranici oglasili su se i iz KJKP “Rad” Sarajevo negirajući gore navedeno.

Mještani u Glavogodini očistili cijelo naselje nakon što ih je općina Ilidža zapostavila

Njihovu objavu prenosimo u cjelosti.

“Netačne i neprovjerene su informacije objavljene na portalu Fokus.ba da su mještani ulice Glavogodina zapostavljeni. Naime sa fotografija koje su objavljenje, vršeno je čišćenje privatne zelene površine za čije održavanje zadužen njen vlasnik, dok KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo ne vrši održavanje zelenih površina.

Prema operativnom planu i programu posude za odlaganje otpada (kontejneri) u ulici Glavogodina se prazne ponedjeljkom, srijedom i petkom u prvoj smjeni i redovno se prazne. Kontejneri su namijenjeni za odlaganje kućnog otpada, dok se oko kontejnera nalazi odložen građevinski, kabasti, zeleni otpad i pepeo, a za navedeni otpad potrebno je angažovati posebno vozilo kako bi se isti i uklonio. Na prvoj fotografiji se vidi stanje kako je bilo u ponedjeljak 04.03.2019. godine prije i poslije čišćenja u ulici Glavogodina.

Aktivnosti oko proljetnog pospremanja KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo započeo je na terenu krajem februara mjeseca na širem području Kantona Sarajevo.

Pored redovnih aktivnosti čiščenja i odvoza otpada, KJKP “RAD” d.o.o. Sarajevo koje se obavlja prema operativnom planu i programu, vrši pranje trotoara i saobraćajnica, te uklanjanje građevinskog, kabastog, zelenog otpada i pepela oko samih kontejnera na području Kantona Sarajevo, stoji, između ostalog, u reakciji iz KJKP “Rad”.

Kako se može slobodno protumačiti iz gore navedenog, smeća ima, kontejneri su puni, ali se to odvozi posebnim vozilom.