Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Udruženje "Mi smo dio rješenja"

Reagovati na masakr nad psima u gradskom skloništu u Zenici

zenica policija (1)

Udruženje građana za etički tretman čovjeka i životinja “Mi smo dio rješenja”, a u ime ukupno 23 udruženja za zaštitu životinja i okoliša u BiH, uputilo je saopćenje u kojem ukazuje na masovno ubijanje velikog broja nedužnih, pitomih i zdravih pasa, uključujući i kučiće, u Skloništu za napuštene životinje grada Zenice, u Stranjanima

Udruženje građana za etički tretman čovjeka i životinja “Mi smo dio rješenja”, a u ime ukupno 23 udruženja za zaštitu životinja i okoliša u BiH, uputilo je saopćenje u kojem ukazuje na masovno ubijanje velikog broja nedužnih, pitomih i zdravih pasa, uključujući i kučiće, u Skloništu za napuštene životinje grada Zenice, u Stranjanima, kojeg vodi Alba Zenica d.o.o., a po odluci Gradskog vijeća Zenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Uz saopćenju se navodi kako o svemu navedenom postoje vjerodostojne fotografije, koje su i priložene.

“Radi se o više hiljada ubijenih pasa, a ubijanje je od nedavno intenzivirano, o čemu postoje dokazi iz evidencije, kao i radnici koji su svjedoci. Podsjećamo da je Zakonom o zaštiti i dobrobiti životinja strogo zabranjeno ubijanje pasa u skloništima kao metodom oslobađanja smještajnih kapaciteta. Zakon jasno propisuje pod kojim uslovima se psi mogu eutanazirati. Nekoliko naših udruženja kontaktirali su uposlenici skloništa koji više nisu mogli da gledaju horor koji se dešava pred njihovim očima, a na koji su nadležne institucije koje su već ranije obaviještene, ostale slijepe, gluhe i nijeme”, navedeno je u saopštenju Udruženja “Mi smo dio rješenja”.

Također je naglašeno da, iako je Kantonalnom tužilaštvu Zeničkodobojskog kantona 31. augusta 2020. dostavljena krivična prijava, do danas nisu poduzete nikakve konkretne mjere na zaustavljanju masakra, niti mjere propisane Zakonom o krivičnom postupku jer se ubijanje nastavlja u kontinuitetu, a dokazi zataškuju.

“Radnici skloništa su nam dostavili autentične fotografije ubijenih pasa koji se kasnije odvoze u spalionicu (dostavljamo ih u prilogu, a dostavljene su i Tužilaštvu). Naveli su da pse, po nalogu direktora skloništa Džafara Dautbegovića, ubija veterinar Edvin Bektaš, iz veterinarske stanice WETA u Zenici, i to uglavnom petkom koji radnici nazivaju ‘Black Friday’, nakon čega je vikendom u toku čišćenje skloništa nakon počinjenog masakra. Istovremeno je nejasno postupanje Kantonalne veterinarske inspekcije koja je raniju zabranu rada izdatu kao mjeru Skloništu brže bolje stavila van snage”, istakli su iz Udruženja “Mi smo dio rješenja”.

Alba Zenica d.o.o., kako je istaknuto, i dalje onemogućava posjete skloništu „zbog pandemije“, tako da građanima i zainteresovanim volonterima nije dozvoljeno ni da dođu u posjetu psima u krugu azila.

“Pozivanje na pendemiju kao izgovor za onemogućavanje posjeta predstavlja još jednu u nizu zloupotreba važećih zakona, pogotovu ako znamo da je u cijeloj zemlji došlo do „relaksiranja„ mjera vezanih za pandemiju (uz pridržavanje preventivnih uputa), a što u konačnici ima za cilj nastavak provođena iste politike unutar azila. Sklonište od prvog dana radi netransparentno i bez adekvatnog nadzora. Gradonačelnik Fuad Kasumović je nezainteresovan za sudbinu pasa nakon što se sklone sa ulice, nije se u vezi sa ovim problemom oglasio, a svojim djelovanjem je doprinio upravo ovakvom radu gradskog Skloništa u Zenici”, navedeno je u saopćenju Udruženja “Mi smo dio rješenja”.

U saopćenju je, također, napomenuto da u mnogim gradovima u BiH, nadležne institucije problem napuštenih pasa, već dugi niz godina, ne rješavaju humanim i zakonom pripisanim putem, te smo stoga još uvijek i suočeni sa posljedicama i po ljude i po životinje.