Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

reakcije

Reakcija Ambasade SAD-a na poziv na “mirno razdruživanje”

dodik murphy

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je ponovo, tokom posjete Rusiji, govorio u vezi sa “mirnim razdruživanjem” od države Bosne i Hercegovine

Odluka Vlade Republike Srpske da predloži “razdruživanje” Republike Srpske od Bosne i Hercegovine, kao i nedavna prijetnja Milorada Dodika da održi referendum o nezavisnosti RS-a, su neodgovorne i destabilizirajuće – poručili su iz Američke ambasade u Bosni i Hercegovini za N1.

U odgovoru za N1 iz američke ambasade naglašavaju kako ova anti-dejtonska, neustavna inicijativa predstavlja prijetnju teritorijalnom integritetu, suverenitetu i multietničkom karakteru BiH.

“To su ključni interesi Sjedinjenih Država i jasno smo dali do znanja da ćemo ih braniti i štititi, između ostalog, pozivanjem na odgovornost onih koji ih dovode u opasnost”, poručili su.

Podsjetili na činjenice

Podsjetili kako su nesporne sljedeće činjenice: RS postoji samo unutar Bosne i Hercegovine. Ustav BiH ne daje entitetu niti bilo kojoj drugoj administrativnoj jedinici nižeg nivoa pravo na otcjepljenje.

“Sjedinjene Države će i dalje biti uz sve građane BiH dok rade na jačanju demokracije svoje zemlje, rastu njene ekonomije i osiguravanju njenog zasluženog mjesta u euroatlantskoj zajednici zemalja”, stoji u njihovom odgovoru.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik je ponovo, tokom posjete Rusiji, govorio u vezi sa “mirnim razdruživanjem” od države Bosne i Hercegovine.