demant

Reakcija iz UKC Tuzla: Nije tačno da imamo oboljelog pacijenta s koronavirusom

ahmetagic (1)

Niko na prijemu jutros od liječnika i medicinskog osoblja nije morao biti pod zaštitnim maskama

U Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla danas su demantirali informaciju koja se pojavila u medijima, da je na ovoj klinici jutros jedna osoba hospitalizirana s koronavirusom.

– Kao načelnik Klinike za infektivne bolesti Univerzitetskog kliničkog centra Tuzla reći ću da takvog pacijenta nemamo – kaže dr. Sead Ahmetagić.

On također napominje da niko na prijemu jutros od liječnika i medicinskog osoblja nije morao biti pod zaštitnim maskama.

– Mi ćemo po uputama Federalnog Ministarstva zdravstva za tri klinička centra, u Sarajevu, Tuzli i Mostaru, gdje se očekuje potencijalni prihvat takvih pacijenata, morati da izvršimo sva dodatna ažuriranja, kao što je kontrola zaštitne opreme za svo osoblje, za bolesnike, te da li imamo prostor za izolaciju – pojašnjava načelnik Ahmetagić.

Također jedna od uputa je i da se koriste web stranice evropskog centra za kontrolu zaraznih bolesti i Svjetske zdravstvene organizacije kako bi liječnici stalno bili upućeni u nova dešavanja kada je u pitanju ovaj novi koronavirus.

– Novi virus podrazumijeva to da organizam za njega nema nikakav imunitet, nikakvu zaštitu. Ako je ovo zaista novi virus onda postoji opasnost da se o njemu ne znaju sve činjenice. Mi svakodnevno pratimo dešavanja. Mi svakodnevno pratimo nova dešavanja – kaže dr. Ahmetagić.

Jučer je objavljeno da su naučnici iz Kine, Australije i Italije izolirali virus iz krvi oboljele osobe kako bi se što prije saznale nove karakteristike.

– Budući da je u pitanju nova bolest za koju nema lijeka niti vakcine, tako je i opasnost veća – upozorava načelnik Klinike za infektivne bolesti UKC Tuzla dr. Sead Ahmetagić.

Nada se da će lijek što prije biti pronađen te da će smrtna stopa oboljelih biti smanjena.