Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

izborni zakon

Reakcije ambasada SAD i Britanije na odluku Schmidta: Političari nisu ispunili obećanja

izbori brojanje glasova
Foto: Armin Durgut/PIXSELL

“Sjedinjene Američke Države pozdravljaju odluku visokog predstavnika o nametanju izmjena Izbornog zakona kako bi se ojačao integritet izbornog procesa u BiH”, navodi se u reakciji Ambasade SAD u BiH na današnju odluku Christiana Schmidta.

“Žao nam je što se sve stranke nisu angažovale u dobroj vjeri ili se istinski obavezale na izborni integritet. Njihov neuspjeh je razlog zašto je HR morao djelovati. Od vitalnog je značaja osigurati da izbori budu slobodni i pošteni i da građani BiH znaju da će njihovi glasački listići biti prebrojani onako kako su dani”, poručili su u reakciji iz američke ambasade.

Također, reagovali su i iz Britanske ambasade.

“Ujedinjeno kraljevstvo ima jasan stav da izborni sistem BiH treba biti transparentniji i pravičniji prije održavanja lokalnih izbora u oktobru 2024. godine. Za veliko žaljenje je činjenica da lokalni političari nisu ispunili svoja obećanja da će riješiti ovo pitanje, uprkos tome što su imali vremena koje se mjeri u mjesecima.

Visoki predstavnik ima našu punu podršku za njegovo djelovanje koje za cilj ima pružanje snažnijeg integriteta koji zahtijevaju građani i političke stranke”, naveli su iz Britanske ambasade.

Podsjetimo, visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt donio je odluku o tehničkoj izmjeni Izbornog zakona u Bosni i Hercegovini, a, između ostalog, podrazumijeva uvođenje skenera i videonadzora u cilju transparentnijih izbora te da se spriječi zloupotreba, komplet pravila za izbornu kampanju, a predviđeno je i sankcioniranje.

O promjenama Izbornog zakona čitajte na ovom LINKU.