Reakcije delegata nakon odgađanja sjednice Doma naroda FBiH

tufekcic

Savez za bolju budućnost čini parlamentarnu većinu i delegati koji dolaze iz te stranke tvrde da zbog rada na terenu nisu bili kvalitetno pripremljeni za današnju sjednicu Doma naroda. Mi smo izašli ususret i očekujemo da će u blagovremenom roku krenuti s radom Dom naroda – rekao je novinarima dopredsjedavajući Doma naroda Jasenko Tufekčić, nakon što je danas odgođena sjednica ovog doma.

Upitan da li ovo predstavlja pritisak na pravosuđe, on je kazao da “što se tiče Doma naroda i funkcioniranja parlamentarne većine to nema nikakve veze s pritiskom na pravosuđe, jer danas govorimo o tačkama dnevnog reda koje nisu mogle biti usvojene na sjednici Doma naroda“.

– Onaj ko čini parlamentarnu većinu prebrojat će ruke i vidjet će objektivno ako se uđe u današnji rad sjednice da nećemo imati snage da izglasamo sve tačke dnevnog reda, koje smo predvidjeli. Ponašali smo se kao jedna educirana i kvalitetna parlamentarna većina – dodao je Tufekčić.

Dom naroda Parlamenta Federacije BiH odgodio je današnje zasjedanje na zahtjev dijela izaslanika iz stranaka koji čine parlamentarnu većinu da nisu bili u mogućnosti da se tehnički pripreme za sjednicu i sudjelovati u radu iz više razloga.

To je novinarima potvrdila predsjedavajuća Doma naroda Lidija Bradara, navodeći da su “na zahtjev klubova u kojima sudjeluju izaslanici iz tih stranaka donijeli odluku o prolongiranju sjednice”.

bradara

Bradara

– Većinom glasova ova odluka je donesena na Kolegiju – istakla je Bradara.

Iako je predsjedavajuća Doma naroda rekla da je ova odluka donesena na Kolegiju, predsjedavajući Kluba Srba Slaviša Šućur izjavio je novinarima da na Kolegiju nije ni bilo izjašnjavanja, već da je iznesen stav dvaju klubova, Kluba Hrvata i Kluba Bošnjaka.

– Oni su rekli da su na zahtjev delegata iz SBB-a donijeli odluku na klubovima da se ne održi današnja sjednica. Mi na Klubu Srba nismo imali takav zahtjev, te je naš stav da je ovu sjednicu trebalo održati i da ne postoji nikakav razlog da Parlament FBiH ne radi – rekao je Šućur.

Fuad-Hadzimehmedovic

Hadžimehmedović

Delegat Kluba bošnjačkog naroda Fuad Hadžimehmedović (SBBBiH) izjavio je da je tačna informacija da su delegati iz SBB-a u klubovima bošnjačkog i hrvatskog naroda jutros uputili zahtjev za prolongiranje današnjeg zasjedanja Doma naroda.

– Razlozi su tehničke prirode, uopće nije upitan daljni rad ovog doma, nego smo mi zbog novonastale situacije u našim redovima i ogromnih pritisaka kojih imamo na terenu bili zabavljeni u proteklom periodu oko smirivanja našeg članstva i nedopuštanja bilo kakvih ishitrenih poteza – da se to ne bi tumačilo kao nekakav pritisak na bilo koga – obrazložio je Hadžimehmedović.

aner zuljevic

Žuljević

Odgađanje sjednice predsjedavajući Kluba ostalih naroda Aner Žuljević prokomentirao je navodeći da se pravi “banana država zbog privatnih problema predsjednika SBB-a Fahrudina Radončića”, te da se “blokiraju institucije Federacije kada je u pitanju sve ono što se preuzelo iz realizacije Reformske agende na putu prema EU”.

– Ovo je za mene neviđeni pritisak zakonodavnog organa na pravosudne institucije koji nije viđen ni u takvim banana državama – ustvrdio je Žuljević.

Prije dva dana i Predstavnički dom Federalnog parlamenta odgodio je sjednicu na zahtjev poslaničkog kluba SBB-a radi obaveza poslanika u novonastaloj situaciji nakon hapšenja lidera te stranke Fahrudina Radončića.

– Očito je da mi imamo određenih problema iz dosadašnjih situacija. Naravno kao članovi koalicije vjerujemo da će svi ovi pritisci koji postoje omogućiti da mi nastavimo onako kako smo radili u proteklih nekoliko mjeseci. Također, mi hoćemo da vjerujemo da unutar pravosudnih institucija postoji određeni broj ljudi koji će i ovaj slučaj s našim predsjednikom riješiti na način koji će probuditi nadu svim građanima u fer i korektno suđenje. Zato vjerujemo da će pobijediti država, a ne bilo kakav klan, klub… – poručio je delegat Kluba bošnjačkog naroda Fuad Hadžimehmedović (SBB BiH).