Notice: Trying to get property 'display_name' of non-object in /srv/storage/fokus.ba/wp-content/plugins/wordpress-seo-premium/frontend/schema/class-schema-person.php on line 152
BiH

Reakcije građana u Potočarima nakon napada na Vučića

11/07/2015

Nakon incidenta koji se desio u Memorijalnom centru Potočari-Srebrenica, za vrijeme odavanja počasti žrtvama genocida, kada su prisutni na mezarju uoči početka kolektivne dženaze napali delegaciju srbijanskog premijera Aleksandra Vučića, veliki broj građana počeo je napuštati Potočare, a među onima koji su odlučili otići su i brojne delegacije, piše Anadolu Agency (AA).

“Nije dobro što se ovo desilo, nije se to trebalo desiti, ovo je dženaza. Možda nije ni trebao dolaziti nakon svega, hapšenja Nasera i svega, bilo je možda bolje da nije došao”, kazao je Muhidin Omerović iz Srebrenika.

aa_picture_20150711_5830336_web

Asmira Konjić

Prema riječima Asmire Konjić iz Čelića, koja je bila u blizini mjesta incidenta, “treba imati razumijevanje za ono što se danas dogodilo.”

“Nije mi se dopalo ovo. Realno je da dođe i kaže šta je mislio. Ne osuđujem napad, on je morao doći, ali ne treba se ljutiti na ovaj narod, jer oni su povrijeđeni, znate na koji način”, kazala je Konjić.

“Mislim da je ovo bila greška, tražimo toleranciju i jedni i drugi, a pravimo gluposti. On je došao, poklonio se… Osuđujem napad”, rekao je za Edo Ćosić iz Konjica.

Srbijanski premijer je danas po ulasku u Memorijalni centar izviždan, a mogle su se čuti i pogrdne riječi. Na prostoru pokraj VIP lože, grupa građana istakla je transparent sa napisom “Za jednog Srbina, ubit ćemo 100 muslimana”, aludirajući na govor Vučića u Skupštini Srbije 20. jula 1995. godine.

Nakon što je pred spomenikom posvećenom srebreničkim žrtvama odao počast, Vučić se zaputio prema loži na kojoj je trebao ostati do kraja današnjeg programa obilježavanja 20. godišnjice genocida u Srebrenici.

aa_picture_20150711_5830337_web

Edo Ćosić

Prilikom prolaska pored spomen-ploče na kojoj su ispisana imena skoro 8.000 Srebreničana ubijenih tokom 1995. godine, na Vučićevu delegaciju bačena je cipela. Dvojica pripadnika Vučićevog obezbjeđenja su se potom popela na ploču kako bi Vučića zaštitili od eventualnog bacanja novih predmeta u njegovom pravcu. Situacija je kulminirala kada se srbijanski premijer penjao prema loži. Nastao je metež, a potom i tuča.

Reis Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović je putem razglasa smirio prisutne i pozvao na dostojanstvo.

Prema posljednjim inaformacijama novinara AA, Vučić i njegova delegacija su evakuisani.

U Potočarima je toku ukop 136 srebreničkih žrtava.

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.