Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Bliski saradnici predsjednika RS

Reakcije na nove američke sankcije: Dodikov savjetnik “ponosan” što je na crnoj listi

okuka bastinac golic
Foto: Screenshot

“Dan RS-a je ove godine bio najveličanstveniji i najspektakularniji, a obećavam da će naredni 9. januar biti još bolji”, kazao je Okuka

Savjetnik predsjednika RS-a Branislav Okuka izjavio je da mu je čast što se našao na listi osoba kojima su SAD uvele sankcije i da je ponosan što je dio tima Milorada Dodika.

Pošto su SAD objavile da su stavile na “crnu listu” još troje bliskih saradnika Dodika, jedna od njih, generalna sekretarka predsjednika RS-a Jelena Pajić Baštinac rekla je da američke sankcije neće utjecati na njen rad.

Okuka je kazao da mu je “velika čast” što je stavljen na “crnu listu” kao jedan od učesnika u organizaciji obilježavanja “dana RS-a” 9. januara, koji je Ustavni sud Bosne i Hercegovine proglasio neustavnim.

“Dan RS-a je ove godine bio najveličanstveniji i najspektakularniji, a obećavam da će naredni 9. januar biti još bolji”, kazao je Okuka.

Dodao je da ga raduje činjenica da su i skupovi “Granica postoji”, čiji je jedan od organizatora, izazvali “veliku pažnju” SAD-a.

Pajić Baštinac je rekla da sankcije neće utjecati na njen rad i dodala da ostaje na radnom mjestu i da će nastaviti da radi na izgradnji institucija RS-a i na evropskom putu BiH.

“U suštini, neće naškoditi mom životu, osim činjenice da neću moći da putujem u Ameriku, što mi ne pada teško”, kazala je Pajić Baštinac za RTRS.

Navela je da je za vijest o sankcijama saznala u Beču, gdje treba prisustvovati diplomatskoj akademiji i govoriti o evropskom putu BiH.

“To negdje pokazuje namjeru američke administracije da se sve što radimo pozitivno na putu ka EU, i uopšte za napredak BiH, obija o glavu RS-u, i da se ujedno šalje poruka i nama i Evropi da se s nama ne treba sarađivati”, kazala je Pajić Baštinac.

SAD su danas objavile da su uvele sankcije Branislavu Okuki, Jeleni Pajić Baštinac i predsjednici Vijeća naroda RS-a Srebrenki Golić, navodeći kao razlog podrivanje Dejtonskog sporazuma, Ustavnog suda BiH i institucije visokog predstavnika.

Kancelarija Ministarstva finansija SAD-a za kontrolu strane imovine (OFAC) saopćila je da su na “crnu listu” stavljene tri osobe koje su direktno učestvovale u organizaciji 9. januara kao “dana RS-a”, koji je Ustavni sud BiH proglasio neustavnim.