Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Kontinuitet politike

Reakcije na plan promjene naziva Srebrenice: Misli neko, ako promijeni ime, nestaće genocid

Foto: Harun Muminović/ Fena
Potočari

“Oni mogu mijenjati šta hoće, ali ono što su radili se ne može nikakvim gumicama i promjenama imena mijenjati”, rekla je Efendić

Nakon što je načelnik opštine Srebrenica Mladen Grujičić (SNSD) za Radio Slobodna Evropa potvrdio da se vode razgovori u “opštinskim i stranačkim tijelima” o pokretanju inicijative za izmjenu naziva opštine Srebrenica, stigle su i prve reakcije.

“Sjećanje na Srebrenicu leži na plećima preživjelih”

Kada Hotić, članica udruženja Pokret majki enklava Srebrenica i Žepa za Radio Slobodna Evropa izjavila je kako se promjenom imena neće promijeniti i činjenica da se u Srebrenici dogodio genocid.

“Ko to misli, neka radije promijeni sebe. Srebrenica je bila jedan od najstarijih gradova. Misli neko, ako će promijeniti ime, nestaće genocid, otići će za imenom Srebrenica. Neće, vara se”, rekla je Hotić za RSE.

Emir Suljagić, direktor Memorijalnog centra Srebrenica-Potočari, na društvenoj mreži X objavio je u četvrtak kako je “moćnik bosanskih Srba” Milorad Dodik izjavio da namjerava promijeniti ime Srebrenice, “s ciljem da ga izbriše sa mape, a samim tim i iz istorije”.

“Ovo je izazovno okruženje u kojem svakodnevno djeluje Memorijalni centar Srebrenica. Ova situacija naglašava ne samo našu snažnu posvećenost, već i značajnu podršku koja nam je potrebna. Iako smo zahvalni na sve većoj podršci, vjerujem da je potrebna sistemska institucionalna podrška u Bosni. Sjećanje na Srebrenicu leži na plećima preživjelih, ali je njegova memorijalizacija zajednička odgovornost”, napisao je Suljagić.

“Odluka bi izazvala opšti revolt”

Fazila Efendić, predsjednica udruženja Srebreničke majke, u genocidu je izgubila sina i muža. Pronašla je i ukopala svega tri kosti sina Fejze, a i muže Hameda nije ukopala kompletnog. Živi u Srebrenici, koja, kaže to ime nosi vjekovima, a svaka promjena je izvan zdravog razuma.

“Oni mogu mijenjati šta hoće, ali ono što su radili se ne može nikakvim gumicama i promjenama imena mijenjati. Nemam riječi za takve postupke, niti mi je jasno kako o tome razmišljaju uopšte”, rekla je Efendić za RSE.

Potpredsjednik RS i bivši načelnik Opštine Srebrenica Ćamil Duraković kaže da “ovim pokušajem političkim Mladen Grujičić i potvrđuje zašto od 2016. do danas Vlada u Banjaluci i on kao član vladajućeg Saveza nezavisnih socijaldemokrata čine sve da ubiju život u Srebrenici kako bi je ugasili kao opštinu”.

“Iz toga proizilazi i nastojanje da se izrazito nerazvijene opštine pripajaju opštinama u okruženju, pa to nije prošlo. Dolazilo je do inicijativa podjele opštine, a odlukom OHR-a (Ured visokog predstavnika) ukinuta je srpska opština Skelani, pa vraćena kao mjesna zajednica u Opštini Srebrenica. To potvrđuje kontinuitet te politike da se sve što se tiče Srebrenice, a u svrhu prikrivanja činjenica iz prošlosti, uništi. Ta inicijativa promjene naziva Srebrenice bi izazvala opšti revolt koji bi izazvao, recimo, i pokušaj otcjepljenja entiteta Republika Srpska od Bosne i Hercegovine”, mišljenja je Duraković.