Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reakcije žrtava na presudu Mladiću: Da mu svaku noć na oči dolaze moj sin i kćerka

BiH

mladic

Predsjednica Nevladine organizacije “Srcem do mira” iz Kozarca Emsuda Mujagić rekla je za Anadolu Agency (AA) kako je veoma razočarana dijelom presude bivšem generalu Vojske Republike Srpske Ratku Mladiću koja se odnosi na izostanak utvrđivanja zločina genocida u šest općina u BiH.

“Jako sam razočarana. Jeste da sam zadovoljna da su uvrštene ove opštine vezano za suđenje Ratku Mladiću. Zadovoljna sam što je Mladić osuđen na doživotnu kaznu. Ali, jako sam razočaran što nisu ove opštine ušle u taj zaključak da je učinjen genocid, pogotovo u opštini Prijedor. Tu su svi parametri za genocidnu namjeru potvrđeni sa tolikim masovnim grobnicama i toliki žrtvama i sve ono što se desilo”, rekla je Mujagić.

Naime, Vijeće je utvrdilo da je veliki broj Muslimana i Hrvata bio izložen ubijanju i tjelesnim i duševnim povredama u Sanskom Mostu, Vlasenici, Kotor-Varoši, Foči, Ključu te Prijedoru, ali da se ne radi o genocidu nego zločinu protiv čovječnosti.

“Srebrenica se desila i 1992. u maju i junu, u dolini Sane u Bosanskoj krajini, ali to se nije niti prepoznalo u Tribunalu u Haagu kao genocid”, navodi Mujagić.

U dolini rijeke Sane, računajući četiri opštine – Ključ, Sanski Most, Prijedor i Bosanski Novi – oko 6.000 ljudi je poubijano. Zato se za dolinu rijeke Sane često kaže da je i “krajiška Srebrenica”.

“Mislim da se radi i o više ubijenih, ali ono što se može potvrditi je oko 6.000 ubijenih”, kazala je Mujagić.

Subašić: Žrtva nikada ne može biti zadovoljna

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić poručila je nakon što je Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora, da žrtva nikada ne može biti zadovoljna.

“Ovo je ista presuda koja je bila i Karadžiću, jedino što je on dobio doživotnu, a Karadžić 40 godina. Jedina je razlika da je Mladić imao veze sa vojskom Srbije. Mi žrtve sada imamo pravo da podignemo optužnicu i protiv Srbije i RS-a”, pojasnila je Subašić.

Poželjela je da Mladić živi još dugo i dočeka žalbenu presudu.

“A, da mu svaku noć na oči dolazi moj sin i njegova kćerka koja se ubila zbog njega i sva nevino ubijena djeca”, poručila je Subašić.

Mehmedović: Tužni smo jer nije odgovarao za sve zločine

Predsjednica Udruženja “Majke Srebrenice” Hatidža Mehmedović smatra da je doživotna kazna zatvora za Ratka Mladića, ratnog komandanta Vojske Republike Srpske, samo kap u moru.

“Tužni smo zašto nije odgovarao za sve općine koje su mu navedene i za sve zločine na prostoru BiH, ali to je vjerovatno politika odradila svoje”, poručila je Mehmedović, koja je danas prisustvovala izricanju presude u Hagu.

Ova presuda trebala bi, kako je kazala, da puno znači za pravdu i pomirenje, ako to bude htjela druga strana.

“Da sagleda činjenice, prihvati argumente i krenemo ka boljoj budućnosti. I da se prestane negirati i genocid i ono što se dešavalo na prostoru BiH. Znamo da je Srbija počinila agresiju na BiH”, dodala je Mehmedović.

Grabovica: Pravda djelimično zadovoljena

Fikret Grabovica, predsjednik Udruženja ubijene djece opkoljenog Sarajeva, poručio je danas u Hagu nakon izricanja presude Ratku Mladiću, ratnom komandantu Vojske Republike Srpske, da je na ovaj način pravda djelimično zadovoljena, javlja Anadolu Agency (AA).

“Pravda je djelimično zadovoljena. Ne postoji ta kazna kojom bi se Mladić kaznio za sve ono za šta je odgovoran i što je počinio. Međutim, vrlo je važno da je izrečena kazna doživotnog zatvora. Možemo djelimično biti zadovoljni, ne u potpunosti”, istakao je Grabovica.

Ratko Mladić, ratni komandant Vojske Republike Srpske, danas je u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju (MKSJ) prvostepeno osuđen na doživotnu kaznu zatvora.