Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

online sjednica

Rebalans budžeta i Prijedlog zakona o uštedama na Skupštini KS-a

skupstinaks

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS

Zastupnici Skupštine Kantona Sarajevo će danas na online sjednici razmatrati Prijedlog izmjena i dopuna budžeta KS-a za 2020. godinu po hitnom postupku, te Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Budući da je Vlada donijela Odluku o proglašenju stanja prirodne i druge nesreće te zbog nastanka novih obaveza za budžet, pojava pandemije koronavirusa povećala je rashode i uzrokovala promjenu privrednih kretanja, što je rezultiralo smanjenjem prihoda.

Izuzetno je velik pad tri najveće grupe prihoda koje ubire Kanton Sarajevo u odnosu na prošlu godinu, a to su prihodi od poreza na dobit pojedinca i preduzeća koji je opao za 11.485.976 KM, prihodi od indirektnih poreza koji su za 12.725.552 KM manji nego u periodu 01.04.-30.04.2019. i prihodi od poreza na dohodak koji su manji za 3.759.794 KM u odnosu na isti period prošle godine.

U ukupnom iznosu te tri vrste prihoda su na dan 30.04.2020. godine manje za 27.971.322 KM u odnosu na isti period prošle godine.

Zbog toga je Ministarstvo finansija KS uz važeće odluke Vlade i saglasnsoti sa višeg nivoa pripremilo rebalans budžeta koji iznosi 1.114.597.584 KM.

Na dnevnom redu je i Prijedlog zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u KS.

Tim zakonom propisuje se ukidanje plaćanja administrativne takse, sudske takse za upise privrednog društava u sudski registar i plaćanje takse u stečajnom postupku, komunalne takse za istaknutu firmu kada privredno društvo i fizička osoba koja obavlja samostalnu djelatnost prvi put pokreće privrednu i uslužnu djelatnost, turističke takse, naknade za općekorisne funkcije šuma.

Također bit će ukinute naknade za rad predsjednika i članova organa upravljanja i drugih organa institucija Kantona Sarajevo, kantonalnih javnih preduzeća i javnih ustanova čiji je osnivač Kanton, te propisan period neplaćanja tih prihoda, odgoda primjene propisa kojima se ureduje namjensko korištenje prihoda.