Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

kosovska dužnosnica

Redžepi: Kosovo je završena priča

redzepi
FOTO: FTV

Kad je u pitanju ratifikacija Sporazuma o slobodi kretanja, podsjetila je kako je BiH bila među šest balkanskih zemalja koje su to potpisale u Berlinu te da je upravo Srbin bio ministar koji je to potpisao

U zvaničnoj posjeti Sarajevu je Emilija Redžepi, zamjenica premijera Kosova za ljudska i prava nevećinskih naroda.

Sastala se s brojnim zvaničnicima, među kojima je i ministar vanjskih poslova naše zemlje Elmedin Konaković. Cilj posjete – unapređenje odnosa Bosne i Hercegovine i Kosova, u osjetljivom trenutku za obje zemlje.

U intervjuu za Federalnu televiziju, Redžepi je komentirala i česta poređenja Republike Srpske i Kosova, te postojeće odnose Sarajeva i Prištine.

Govoreći o ponudi Milorada Dodika Aleksandru Vučiću da se zajedno bore za teritorijalni integritet Kosova, Redžepi je kazala kako Republika Kosovo i Republika Srpska nisu isto:

„Kosovo nije država koja je stvorena na osnovu hiljada i hiljada mrtvih i milion prognanih. Kosovo je završena priča – o tome ne treba govoriti. Ne vjerujem da nekome može pasti na pamet da silom može preuzeti neku teritoriju“, kazala je Redžepi.

Kad je u pitanju ratifikacija Sporazuma o slobodi kretanja, podsjetila je kako je BiH bila među šest balkanskih zemalja koje su to potpisale u Berlinu te da je upravo Srbin bio ministar koji je to potpisao te da sad čekaju BiH – upravo priznavanje dokumenata i sloboda kretanja trebaju biti dominantni.