Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum o 9. januaru: Počelo izjašnjavanje u Srebrenici

referendum-srebrenica

Tačno u sedam sati otvoreno je svih 16 referendumskih glasačkih mjesta u Srebrenici, a početak glasanja protiče bez incidenata, potvrdio je za Anadolu Agency (AA) Nego Jevtić, predsjednik opštinske referendumske komisije.

„Ukupno 16 glasačkih mjesta na području opštine Srebrenica je otvoreno. Imamo informaciju da su sva glasačka mjesta otvorena da glasači već tamo glasaju, tako da je uspostavljen glasački proces. Obezbjeđenje policije je adekvatno i trenutno sve funkcioniše po planu i onako kako je predviđeno po pravilima za glasački proces“, izjavio je Jevtić.

Prvi glasači su se pojavili nekoliko minuta nakon što su otvorena glasačka mjesta. Građani ne očekuju veći rast tenzija.

referendum-srebrenica1

„Naravno da bi trebalo da se promijeni, jer ne može niko da određuje kad će ko šta da slavi“, rekao je Tomo Jakovljević, jedan od glasača na glasačkom mjestu u Domu kulture i dodao da se ne plaši porasta tenzija i mogućeg rata:

„Kome je još do rata. To je najveća glupost da neko izjavljuje, pogotovo visoki zvaničnici“

I Ivanka Cvjetinović je jedna od onih koji su došli na glasačko mjesto. Ona od referenduma ne očekuje neke bitne promjene.

„Valjda će biti dobro. Otkud bi znao čovjek. Red je izaći, uglavnom, pa sad…“

Upitana da li se plaši rasta tenzija i sukoba bilo koje vrste, Cvjetinović je rekla:

referendum-srebrenica2

„Nije mi prijatno, ali otkud znam. Šta će biti, ko će znati?“

Pravo na izjašnjavanje ima 1.219.399 građana RS koji su dužni da kod sebe imaju jedan od važećih dokumenata, ličnu kartu, vozačku dozvolu ili pasoš.

Centralni glasački spisak utvrdila je Republička komisija za sprovođenje referenduma nakon što je Centralna izborna komicija Bosne i Hercegovine odbila da dostavi izvod iz Centralnog biračkog spiska za RS.

Odluku o raspisivanju referenduma o Danu Srpske usvojila je Narodna skupština RS na posebnoj sjednici 15. jula, reagujući na odluku Ustavnog suda BiH iz novembra prošle godine.

Ustavni sud BiH proglasio neustavnim obilježavanje 9. januara kao Dana Republike po apelaciji člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića.

Raspisivanje referenduma podržali su poslanici i vladajuće koalicije i opozicije, a zasjedanje su prije glasanja napustili predstavnici koalicije “Domovina” u entitetskoj skupštini.

Zahtjev Narodne skupštine RS za preispitivanje odluke o proglašenju neustavnim 9. januara kao Dana RS Ustavni sud BiH odbio je na sjednici 17. septembra. Tada je sud donio i privremenu mjeru kojom je zabranio daljnje aktivnosti na provođenju referenduma.