Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referendum posvađao poziciju i opoziciju u Narodnoj skupštini RS

nsrs-dodik

Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske o reaktiviranju odluke o raspisivanju referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH, prekinuta je do 17 časova na prijedlog Radovana Viškovića, predsjednika Kluba SNSD-a, kako bi se “smirile strasti”, javlja Anadolu Agency.

U obraćanju novinarima u pauzi zasjedanja, Višković je osudio ponašanje Vukote Govedarice, šefa kluba poslanika SDS, za kojeg je kazao da svojim obraćanjem nije pokazao nimalo dostojanstva prema instituciji predsjednika RS i da mu je želja bila da provocira kako bi se parlament udaljio od teme koja se tiče referenduma.

Sa druge strane Govedarica, Branislav Borenović, šef kluba poslanika PDP, Dragan Čavić, šef poslaničkog kluba NDP i Milanko Mihajlica, poslanik SRS RS, osudili su ponašanje Milorada Dodika, predsjednika RS.

Za situaciju u Narodnoj skupštini opozicija je optužila Nedeljka Čubrilovića, predsjednika entitetskog parlamenta, da je povrijedio poslovnik dozvolivši Dodiku da se obrati, što je predsjednik RS “iskoristio za vrijeđanje Govedarice”.

“Referendum u RS o Sudu i Tužilaštvu BiH će se održati, budite sigurni”, izjavio je Dodik u oštrom reagovanju na izlaganje Govedarice.

Rekao je da je svjestan da će na odluku Narodne skupštine RS o referendumu biti uložen veto u Vijeću naroda RS te da stoga nije mogao precizirati datum izjašnjavanja.

“Ja sam politička gromada, vi niste”, istakao je Dodik i SDS optužio za “izdaju interesa RS”.

Dodik je kazao kako predstavnivi SDS rade protiv interesa RS, a Govedarici je najviše zamjerio što mu je spominjao porodicu.

Govedarica tvrdi da se nije bavio Dodikovom porodicom, a u obraćanju u parlamentu kazao je da se SDS slaže sa svim što je Dodik rekao u vezi sa nametnutim odlukam i sa analizom trošenja budžeta od strane novoformiranih institucija na nivou BiH, ali je dodao da je u tome Dodik sam učestvovao.

“Ovo je obračun Milorada Dodika sa samim sobom”, rekao je Govedarica.