Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Referenduma u RS-u nema do marta 2016.?

BiH

dragan cavic

Predsjednik Narodnog demokratskog pokreta (NDP) Dragan Čavić tvrdi da bi referendum u RS-u o pravosuđu u BiH mogao da bude održan tek polovinom marta naredne godine ili u ljeto, i to samo ako nadležni sudovi potvrde da se izjašnjavanje građana u RS-u i može da se dogodi.

Ističući da se „sapunica“ zvana referendum u RS „nastavlja“, Čavić je na pres-konferenciji optužio vladajuću koaliciju u RS da im referendum „služi za prepadanje partnera u BiH i Evropskoj komisiji radi postizanja nekih novih benefita oko mogućih rješenja kroz strukturalni dijalog o pravosuđu BiH“.

Također, pričom o referendumu skreću pažnju i s teške ekonomske situacije u RS.

Čavić je podsjetio da je prije dva dana u „Službenom glasniku RS“ objavljena odluka Vijeća za zaštitu vitalnog interesa Ustavnog suda RS-a, kojom je odbijen veto Kluba Bošnjaka u Vijeću naroda RS-a na odluku o referendumu, ali se još ne zna kada će biti objavljena i skupštinska odluka o referendumu.

NDP ne podržava najavljeno povećanje akcize na gorivo te optužuje ministra finansija RS-a Zorana Tegeltiju da je iznio netačne tvrdnje da o tome postoji i skupštinska saglanost prilikom odobrenja kreditnog zaduženja za „Autoputeve RS“

Istovremeno moguće je, kaže, da uslijedi i veto Bošnjaka na odluku o formiranju Komisije za provođenje referenduma u RS-u, što znači da bi do pravosnažnosti te odluke moglo doći tek polovinom marta.

Vlast u RS-u je optužio da je zbog „kupovine vremena“ razdvojila odluku o referendumu i formiranje komisije koja treba da ga provede te time „svjesno“ prekršila zakon.

Međutim, moguća je i apelacija Bošnjaka Ustavnom sudu BiH na pravosnažnu odluku Narodne skupštine RS-a o referendumu u RS-u o Sudu i Tužilaštvu BiH, što znači da, ako i taj sud i utvrdi da nema povrede ustavnosti, referendum bi se mogao dogoditi tek u ljeto 2016..

Čavić je rekao da se mora utvrditi da li su tačni jučerašnji navodi Gordana Milinića, bivšeg ambasadora BiH u Rusiji i nekadašnjeg šefa Predstavništva Republike Srpske u Moskvi, koji je za BN televiziju govorio da je „tadašnjem premijeru Miloradu Dodiku jedan ruski biznismen uručio lijepo upakovan kilogram zlata“ te govorio o „pohlepi nekih ljudi bliskih vlasti u RS-u“.

-Iz tih izjava je jasno zašto se insistira da se onemogući da pravosuđe BiH izuzima predmete iz RS – tvrdi predsjednik NDP-a navodeći da je „šokiran izjavama Milinića“ te ističe da bi, ako je sve ovo tačno, Dodik morao da da ostavku, a očekuje i da nadležne istražne institucije utvrde tačnost Milinićevih navoda.

VEZANI TEKST Nije poznat datum referenduma u RS-u

NDP ne podržava najavljeno povećanje akcize na gorivo te optužuje ministra finansija RS-a Zorana Tegeltiju da je iznio netačne tvrdnje da o tome postoji i skupštinska saglanost prilikom odobrenja kreditnog zaduženja za „Autoputeve RS“.

-Podizanje akcize na naftu znači poskupljenje svih proizvoda – upozorio je Čavić.

NDP podržava samo novu akcizu na cigarete i alkohol, ali da ta sredstva budu namjenski usmjerena za zdravstvo.