Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reforma školstva hitan slučaj: Hoće li biti ispunjeni zahtjevi nastavnika?

protesti prosvjeta (3)

Ukinuti suvišnu administraciju, kako bi se učitelji bavili djecom, a ne papirologijom. Provesti kurikularnu reformu i prevazići zastarjeli plan i program, da bi djeca učila manju količinu gradiva, ali se posvetila onome što ih zanima na kvalitetan način. Smanjiti broj učenika u razredu sa 30 i više na 26. Smanjiti broj časova i vrijeme iskoristiti za odgoj mališana. Ovo su neki od glavnih zahtjeva obrazovnih radnika Kantona Sarajevo koji su jučer izašli na ulice i tražili reforme koje će prije svega pomoći učenicima.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Kantona Sarajevo Saudin Sivro ubijeđen je da će na sutrašnjoj sjednici Vlade Kantona Sarajevo ovi zahtjevi biti prihvaćeni.

“Imamo već jedan siguran glas, ministra kulture i sporta Mirvada Kurića koji je 4. aprila podržao prijedlog. Takođe, ministri boračkih pitanja, rada, policije, saobraćaja, zdravstva, pravde, komunalne privrede, kao i ministar obrazovanja, pružili su podršku, te ne sumnjam da će proći na glasanju. Očekujem svih 13 glasova za. Nadamo se da će i premijer Adem Zolj, protiv kojeg nemamo ništa, imati tu čast da potpiše ovako važan dokument”, rekao je Sivro za Fokus.ba.

Predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja Saudin Sivro na jučerašnjem protestu ispred Vlade KS

Na pitanje da li je protest politička igra i dio predizborne kampanje, Sivro je dao jasan odgovor.

“Kategorično ne! Imao sam ponuda, ali sve sam odbio, nisam od Konakovića dobio nikakvu ponudu, jedino poziv na inicijalni skup u Domu mladih na koji nisam otišao. Nisam član nijedne partije, za mene je to gubljenje energije jer smatram da kroz sindikat mogu više doprinijeti. Živim za dan kad će bilo koja stranka u svom planu objaviti konkretan plan za ulaganje u obrazovanje”, objašnjava predsjednik Sindikata osnovnog obrazovanja i odgoja KS.

Predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja Faruk Bešlić naglašava da je reforma školstva hitan slučaj.

“Očekujemo da se zahtjevi realizuju, to se mora desiti ove godine, hitno je. Moraju se podići pedagoški standardi, obezbijediti novac za ulaganje u unaprijeđenje učionica i škola. Ovo je za djecu, a ne za učitelje i nastavnike”, tvrdi Bešlić.

Ako ne pristanu na zahtjeve, Bešlić ima jasnu poruku za članove Vlade.

“Pozvat ćemo članove Vlade nek sjednu i rade naš posao. Ovo je strateški cilj za obrazovanje, evo prilike članovima Vlade da ulažu u obrazovanje, kao što stalno govore da žele”, kaže predsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja.

Elvir Kazazović, ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo, u razgovoru za Fokus.ba odlučno tvrdi kako nije bilo potrebe za proteste.

Ministar za obrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović

“Od početka aprila smo razgovarali, i iako smo uspjeli realizirati neke dogovore, sindikat je insistirao na protestima, što bi u konačnici moglo imati kontraefekat. Dogovorili smo šta možemo realizirati, sad je na Vladi KS da na sutrašnjoj sjednici da saglasnost koja bi ispunila sve postavljene uslove”, kaže Kazazović.

Nije siguran da li se radi o predizbornoj kampanji.

“Ne možemo biti sigurni postoji li neki pozadinski razlog ili motiv. Ja kao resorni ministar ne želim ni razmišljati o tome, ali činjenica je da se ovo desilo u izbornoj godini, i da smo ranije razgovarali i dogovarali se tako da nije bilo potrebe za protestima”, zaključio je resorni ministar.