BiH

Reis Kavazović organizovao iftar za ambasadore akreditirane u BiH

09/06/2017

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović sinoć je u sarajevskoj Vijećnici organizovao iftar za šefove diplomatskih predstavništava u BiH tokom kojeg je poručio da muslimani ovih prostora sebe doživljavaju kao most između Istoka i Zapada i Islamska zajednica u svome djelovanju nastupa sa tih pozicija, prenosi Anadolu Agency (AA).

“Čast mi je i zadovoljstvo što vas mogu ugostiti na iftaru, najradosnijem trenutku u ramazanskom danu postača u ovoj prelijepoj građevini koja nas na toliko načina podsjeća na bogatu ali i burnu prošlost naše zemlje. Nama u Bosni je tradicija da sve svoje radosti dijelimo s drugima. Bosanski muslimani su ponosni na svoju vjeru islam. Sretni su što svoj životni prostor dijele s drugima kako bi se međusobno upoznavali i sarađivali. Ponosni su i na svoje evropsko porijeklo i potpuno su opredijeljeni za evroatlantski put naše domovine čuvajući svoju tradiciju”, rekao je Kavazović u obraćanju ambasadorima i dodao:

“Muslimani ovih prostora sebe doživljavaju kao most između Istoka i Zapada i Islamska zajednica u svome djelovanju nastupa sa tih pozicija. Tako mi na ovim prostorima stoljećima baštinimo tradicionalni islam kojeg su oduvijek krasile otvorenost i tolerantnost. U tom duhu mi odgajamo buduće generacije s nadom da će se osjećati podjednako komotno u svom evropskom i islamskom identitetu. Na nama je da tim budućim generacijama osiguramo okruženje u kojem će se oni osjećati sigurnim i prihvaćenim. To je i najbolji način da spriječimo bilo kakav oblik radikalizacije u ovim turbulentnim vremenima u kojima smo suočeni s brojnim izazovima. Svi ti izazovi su naši zajednički problemi i mi ih zajednički trebamo i rješavati.”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.