Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

poglavar iz u bih

Reis Kavazović: Politika se služi islamofobijom kako bi pridobila glasove

reis kavazovic fena

Ističe kako ukazivanje na govor mržnje ne znači uskraćivanje slobode izražavanja

Međunarodni dan borbe protiv islamofobije obilježava se 15. marta, a tim povodom reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein ef. Kavazović je kazao da s velikom zabrinutošću prati porast širenja straha i mržnje prema muslimanima u Bosni i Hercegovini, susjednim državama i u svijetu.

– Na žalost, najnovija istraživanja s terena to potvrđuju. Često neki politički krugovi, da li bili na vlasti ili u opoziciji, služe se islamofobijom kako bi pridobili glasove. Time samo pokazuju svoju nesposobnost rješavanja ozbiljnih pitanja svoje države i svog društva. Umjesto da grade državu i budu dobar primjer građanima, oni šire mržnju i strah od muslimana – rekao je Kavazovć.

Ističe kako ukazivanje na govor mržnje ne znači uskraćivanje slobode izražavanja.

– To znači da preventivno djelujemo kako ne bi nečiji govor proizveo diskriminaciju i nasilje – što je zabranjeno domaćim i međunarodnim zakonom. Sloboda govora treba biti u skladu s poštivanjem vjerskih osjećanja. Trebamo svi zajedno, svi ljudi dobre volje, protiviti se širenju mržnje i netrpeljivosti protiv muslimana – poručio je Kavazović.

Borba protiv islamofobije, dodao je, ne smije ostati na rezoluciji Ujedinjenih nacija, nego mora biti primijenjena u svim segmentima društvenog i političkog života kako bi buduće generacije rasle s vrijednostima uzajamnog poštivanja i uvažavanja raznolikosti, javlja MINA.