Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Reis Kavazović sastao se sa mađarskim premijerom Orbanom

BiH

reis orban

Reisu-l-ulema Islamske zajednice u BiH Husein ef. Kavazović, koji boravi u posjeti Mađarskoj, sastao se sa premijerom ove zemlje Viktorom Orbanom, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ova posjeta je uslijedila nakon zvaničnog poziva koji je Orban uputio reisu-l-ulemi prošle godine.

Prije susreta sa premijerom Mađarske, Kavazović je u pratnji ambasadora Mađarske u BiH Jozsefa Negyesia obišao Parlament Mađarske.

Tema razgovora sa premijerom Orbanom bio je položaj muslimana u ovoj evropskoj zemlji, te načini saradnje i pomoći koju Islamska zajednica na ovom polju može pružiti Mađarskoj.

Delegacija Islamske zajednice u BiH, koju osim reisu-l-uleme, čine Razim ef. Čolić, direktor Uprave za vanjske poslove i dijasporu, dr. Hilmo Neimarlija, bivši predsjednik Sabora IZ-a, te mr. Muhamed Fazlović, stručni savjetnik za međureligijske poslove boravit će u Mađarskoj i danas i imati susrete sa vjerskim i političkim predstavnicima ove zemlje.

Nakon Budimpešte, reisu-l-ulema će danas posjetiti Pečuh gdje će na Univerzitetu u Pečuhu održati predavanje, susresti se sa zvaničnicima ovog grada, te klanjati džuma-namaz u Hasan-pašinoj džamiji.

U gradu Šiklošu Kavazović će se susresti sa predstavnicima bošnjačke dijaspore koji žive u Mađarskoj.

Krajem prošle godine reis Kavazović je javno reagirao na izjavu mađarskog premijera za njemački “Focus”, u kojoj je ustvrdio kako islam nikada nije pripadao Evropi, “nego je došao”.

U reakciji na tu izjavu Kavazović je kazao kako je svako neznanje štetno, posebno ono koje javno zastupaju visoki politički zvaničnici koji imaju društvenu moć i ulogu da javno utječu na mišljenje drugih.

“Premijer Mađarske kaže da ‘islam nikada nije pripadao Evropi, on je došao’ i objašnjava to tako da su preko turskih ‘gastarbajtera’ muslimani dio Njemačke i Evrope, ali da u ‘duhovnom smislu islam ne pripada Evropi. On je set pravila drugog svijeta’. Bilo bi teško pretpostaviti da ima građana Mađarske, za koje je Evropa jedinstvo geografije i povijesti, koji ne znaju da je islam doista ‘došao’ u Evropu, a pogotovo onih koji ne znaju da su u Evropu također ‘došli’ i kršćanstvo i jevrejstvo”, poručio je Kavazović.

Naveo je da je “teško povjerovati da onima sa visokim obrazovanjem nije poznato da je u širokim prostorima sjeverne Evrope islam bio prisutan nekoliko stoljeća prije kršćanstva i da nijedna od triju religija nije nikada sasvim ovladala Evropom“. Reis IZ-a u BiH u tom reagiranju je izrazio oštro proitvljenje tvrdnjama mađarskog premijera i izrazio nadu da se slične tvrdnje ubuduće neće naći u obraćanjima visokih evropskih političkih funkcionera.

U odgovoru Kavazoviću, Viktor Orban je naveo kako mu je “velika čast i jako sam zahvalan, da jedna i za mene vrlo poštovana osoba poput Vas, smatra moja razmišljanja vrijednima spomena. Ovaj osjećaj se ne mijenja ni uprkos tome da je Vaša izjava o mojoj ličnosti i o mojim mišljenjima u suštini nepovoljna”.

On je poručio kako Mađarska ima najdublje poštovanje prema Kavazoviću, njegovim sljedbenicima, narodu i državi, “neovisno od toga što imamo različite interpretacije evropske historije”. Izrazio je uvjerenje da će se na kraju ipak ispostaviti da “nas spaja mnogo više stvari nego što nas razdvaja”.