Reis Kavazović u posjeti Bošnjacima u Americi

kavazovic amerika33

Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović predvodi delegaciju Rijaseta IZ u BiH koja boravi u posjeti Bošnjacima u SAD-u okupljenim u Islamskoj zajednici Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Reis Kavazović danas je predvodio džumu-namaz povodom svečanog otvaranja džamije Sabur u Atlanti koje će biti upriličeno u subotu. U tom džematu bit će održan i Sabor IZ Bošnjaka u Sjevernoj Americi.

Iduće subote Bošnjaci u Americi će otvoriti još jednu džamiju u džematu Nur u St. Louisu, kojem će također prisustvovati Kavazović i delegacija Rijaseta u kojoj su šef Kabineta Reisu-l-uleme Rifat Fetić, direktor Uprave za vanjske poslove Rijaseta IZ u BiH Razim ef. Čolić i direktor Gazi Husrev-begove medrese Mensur ef. Malkić, javlja MINA.

Reis Kavazović je u hutbi, između ostalog, naglasio da je odmah nakon vjere, drugi važan stub koji nas podupire u životu porodica. Istaknuo je da se u porodicu moraju ulagati ljubav, pažnja, vrijeme, imetak i sve ono što zahtijevaju vrijeme i prostor na kome živimo.

– Doprinositi porodici moramo svi, roditelji ponajviše, zbog svoje odgovornosti. Ali, i djeca, poštovanjem svojih roditelja sudjeluju u tome, jer poslije vjere u Boga i Vjerovjesnika, dobročinstvo prema njima je na visokom stepenu važnosti – kazao je on.

Treći stub na koji se oslanjamo, ustvrdio je, jeste naša zajednica. Biti vjernik za reisa Kavazovića je pitanje naše individualnosti, ali biti musliman znači pripadati zajednici, udružiti se s drugim vjernicima u džemat i biti dio zajedničkog napora u postizanju trajnog dobra.

– Našeg idenditeta nema bez zajednice. Naša zajednica mora biti zajednica solidarnosti, zajednica dobra, ona u kojoj će se članovi zalagati i pozivati dobru, a odvraćati ljude od zla i sprečavati zlo kada se pojavi – naglasio je.

Također je pozvao Bošnjake da ne zaborave zemlju svog porijekla – domovinu Bosnu i Hercegovinu.

– Tamo su vaši korijeni, tamo je naše sjećanje i naš zajednički duh. Čuvajte tu nit zajedništva s domovinom i učvršćujte je još više. Jer, vi ste bez nje jedno ostrvce u moru, a ona bez vas će biti tužna i osiromašena – istaknuo je reis Kavazović.