Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

islamska zajednica bih

Reisova poruka: Ne zaboravimo bolesne, napuštene i usamljene

Sarajevo: Reisu-l-ulema Husein ef. Kavazović
Foto: Damir Hajdarbasic/PIXSELL

Svima koji obilježavaju Bajram u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i bh. dijaspori čestitao je tradicionalnom porukom: “Bajram šerif mubarek olsun!“

Reisu-l-ulema Islamske zajednice (IZ) u Bosni i Hercegovini Husein-ef. Kavazović, muslimanima u Bosni i Hercegovini, domovinskim zemljama i dijaspori je uputio danas poruku povodom Ramazanskog bajrama, saopćila je agencija MINA.

– Braćo i sestre,

Danas se opraštamo s ramazanom, najdražim gostom. Ispraćamo ga s tugom u srcu zbog rastanka, ali i s radošću jer smo se trudili lijepo ga ugostiti, dati mu njegovo pravo. Bilo nam je lijepo i ugodno u ramazanu. On nam je donio mnogo vidljivih i nevidljivih ugođaja i blagodati i približio nas Dragome Bogu, Izvoru sveg postojanja. Molim Uzvišenog Allaha da nam primi sva naša ramazanska nastojanja, da se naši postupci pozitivno odraze i na žive i na umrle.

Sutra je, braćo i sestre, Bajram, praznik radosti. Radosti zbog uspjeha u ramazanu. Provedimo ga, veselog lica i otvorenog srca, sa svojim porodicama, rodbinom, prijateljima i komšijama. Sjetimo se dragih ljudi, ali ne zaboravimo ni bolesne, napuštene i usamljene – obradujmo ih nečim, makar samo lijepom riječju, nekim izrazom poštovanja. I ne zaboravimo siromašne, ni za vrijeme Bajrama ni izvan Bajrama. Neka bajramskom radošću budu obuhvaćeni svi. Ta radost i nije potpuna ako se ne dijeli – naveo je reis Kavazović.

Svima koji obilježavaju Bajram u Bosni i Hercegovini, Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Crnoj Gori, Kosovu, Makedoniji i bh. dijaspori čestitao je tradicionalnom porukom: “Bajram šerif mubarek olsun!“.