BiH

ASAD EF. FOČO

Rekli su nam, “uredu, ubijen je Dženan, ali moramo dalje!”

22/01/2020

Pravda je obaveza! Mi volimo svoj toprak! Mi volimo svoju domovinu! Ali ne volimo da nam se djeca ubijaju, ne volimo da nam oni koji bi u ime države trebali da štite i živote naše djece ustvari štite njihove ubice!

Grupa “Pravda za Dženana Memića” objavila je tekst koji je napisao efendija Asad Fočo uoči četvrte godišnjice stradanja Dženana Memića.

Fočo je u nekoliko navrata govorio i na protestima, a njegov tekst prenosimo u cijelosti u nastavku.

“”U SUSRET ČETVRTOJ GODIŠNJICI OD UBISTVA DŽENANA MEMIĆA

08.02.2016. – 08.02.2020.

– Čestiti djeluju pravedno, ne čine zulum drugome, ne prešućuju ako znaju u kojoj se magazi nalaze zulumćari!

– Čestiti znaju da bi šutnja na zulum bila smrt njihovoj čestitosti!

– Čestiti znaju da bi njihova šutnja na zulum bila katanac na njihovo srce.

– Čestiti znaju da ne mogu svjedočiti nepravdi a protiv nje ništa ne poduzimati!

– Čestiti znaju da bi njihova šutnja na zulum bila nezahvalnost Onome Koji nam je darovao blagodati razuma, sluha, vida, zdravlja! A oni koji nam na pravdi Boga ubijaju djecu u našim mahalama, našem gradu, upravo to i žele, da postupamo nerazumno i šutimo na zulum, da ne čujemo poziv za podršku onih kojima je nepravda učinjena, da ne vidimo kako zloupotrebljavaju sistem kako bi sakrili svoje zločine!

– A zašto??

– Zbog čega da nijemo sjedimo gledajući nepravdu koja je učinjena i dalje se čini evo četiri godine jednoj čestitoj porodici? Zbog…? Neka svako ko je ostao nijem na ovaj i bilo koji drugi zulum odgovori samome sebi!

– Jer u ovakvom društvu pitanje je samo trenutka kada će bilo ko od nas biti u situaciji u kojoj se našla porodica rahmetli Dženana Memića!

– Četiri godine se borimo za pravdu djeteta koje je odgajano da zna šta je grehota, sramota i haram! Djeteta koje je odgajano da poštuje i da je zahvalan onome ko ga dobru nauči, da čini i brani dobro, a da se odmakne od zla i da suzbija zlo bez obzira od koga dolazilo.

– Četiri godine se borimo za pravdu mladića koji je odgajan da bude vrijedan, častan i pošten, mladića koji je učen da poštenje i pravednost nisu luksuz, i da poštenih i pravednih ima mnogo iako su zulumćari fursat uzeli.

– Četiri godine se borimo za pravdu djeteta koje je odgajano da voli radinost, da voli život dostojan čestitog čovjeka.

– Četiri godine borimo se za pravdu djeteta koje je bilo pošteno i živjelo poštenje čuvajući obraz i čast svoje porodice, djeteta koje je živjelo nadu da je svak dobar i neiskvaren kao on sam!

– Rekli su nam da ne možemo zbog jednog slučaja srušiti kompletan sistem, rekli su nam, “uredu, ubijen je Dženan, ali moramo dalje!” A znamo da onaj ko ubije jednog nevinog kao da je ubio sve ljude!

– Zar nije obaveza onih koji su živi da istraju u traženju pravde za jednog nevino ubijenog? Jer nije Pravda dragi prijatelji apstraktan i filozofski pojam pa da se treba tražiti u knjigama i rječnicima.

– Nije pravda nešto čega ako se sjetiš uredu je, a ako ne nikom ništa!

– Pravda je obaveza! Mi volimo svoj toprak! Mi volimo svoju domovinu! Ali ne volimo da nam se djeca ubijaju, ne volimo da nam oni koji bi u ime države trebali da štite i živote naše djece ustvari štite njihove ubice!

– Budimo svjesni da je ono što najviše ugrožava Istinu, pravdu, pravičnost upravo svjesna, sistemska, planirana, proračunata i ciljana laž!

– Budimo svjesni, da Istinu, pravdu i pravičnost posebno ugrožavaju loši ljudi koji imaju moć, bez obzira da li istu crpe iz izvršne, zakonodavne ili sudske vlasti, ili jednostavno iz bliskosti s nekim, pa žele suditi i presuđivati bezobzirno, beskrupulozno, prvenstveno po svojim željama, strastima, požudama!

– Ako smo zulum u stanju samo srcem osuditi, trebali bismo se zapitati u čemu smo 20,30,40,50 godina na dunjaluku proveli. – Ako smo zulum u stanju samo srcem osuditi trebali bismo se zapitati da li smo vrijeme na najbolji način na dunjaluku trošili. – Zašto se nismo popeli na deredžu da to bude više, da to bude da zulum osudimo verbalno ili rukom uklonimo.”, napisao je ef. Asad Fočo.

“Balijske hulje, tri na jedan ste napali čestitog momka i ubili ga!”

Komentari

Leave a Reply

Vaša email adresa neće biti objavljivana.