Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Rekonstrukcija kamene kaldrme na Hridu odvija se po planu

Hosin_brijeg22

Rekonstrukcija kamene kaldrme u ulici Hošin brijeg basamci, koja se nalazi na Hridu, odvija se planiranom dinamikom.

Završeno je više od 50% planiranih radova.

“U toku su radovi u centralnom dijelu, gdje se skida stara kaldrma, te izvode pripremni radovi za postavljanje nove oborinske odvodnje”, pojasnili su u Službi za investicije, plan i analizu Općine.

Radovi u ovoj ulici podrazumijevaju rekonstrukciju kompletnog gazišta površine 400 metara kvadratnih koje je prilično dotrajalo i u lošem stanju, a uradit će se i oborinska odvodnja.

Izvođač radova u ovom projektu je firma „Klico-trans gradnja“ iz Sarajeva, a sanaciju sa oko 95.000 KM finansira Općina Stari Grad.

Asfaltirana ulica Boguševac

Asfaltirana je ulica Boguševac od broja 55 pa do mosta, koja se nalazi na Toki – Džeki, potvrđeno je u Službi za investicije, komunalne i inspekcijske poslove Općine Stari Grad.
Novi asfalt postavljen je u ulici Boguševac na površini od oko 400 metara kvadratnih. “Postavljanju novog asfalta prethodila je sanacija ulice Boguševac, koja je podrazumijevala tamponiranje terena i nivelisanje slivnika i šahtova sa asfaltom”, pojasnili su u ovoj Službi.

Iako se radilo o vrlo nepristupačnom i strmom terenu, radovi su izvedeni prije predviđenog roka. Sanaciju ove ulice s oko 15.000 KM finansirala je Općina Stari Grad Sarajevo, a izvođač radova je bila firma KJKP “Rad”.

Ulica Safvet-bega Bašagića – završava se uklanjanje asfalta

Radovi na rekonstrukciji ulice Safvet-bega Bašagića su u toku. U trećoj fazi projekta rekonstrukcije kolovoznih saobraćajnica ulica Safvet-bega Bašagića radi se na relaciji od Ulomljenice do Bakija u dužini od 266 metara.

„Bez obzira što se radi o jako frekventnoj ulici radovi se odvijaju kako je i planirano. U toku su završni radovi na uklanjanju starog asfalta, nakon čega će se raditi tamponiranje terena“, ističu iz Službe za investicije, plan i analizu Općine.

Prva i druga faza rekonstrukcije ulice urađene su prošle godine na dijelu od spoja sa ulicom Alije Nametka do raskrsnice sa ulicom Pirin brijeg i od ulice Pirin brijeg do ulice Ulomljenica.

Završetkom ovog dijela, bit će u potpunosti rekonstruisana ova ulica za šta je Općina Stari Grad izdvojila 430.000 konvertibilnih maraka.

U završnoj fazi zamjena separatnog kanalizacionog sistema u Glođinoj ulici

Danas će biti završeni radovi na zamjeni separatnog kanalizacionog sistema u Glođinoj ulici, na dionici od spoja ulice Čemerlina do nove fiskulturne sale OŠ „Mula Mustafa Bašeskija“ i od sale do ulice Toromanova se odvijaju planiranom dinamikom, potvrdila je Nadija Kurto, pomoćnica načelnika za komunalne poslove Općine. Početak asfaltiranja ove ulice planiran je u četvrtak.

Za ove i radove asfaltiranje Općina je izdvojila više od 100.000 konvertibilnih maraka.
Podsjećamo, prilikom uklanjanja oštećenog asfalta i tampona uočen je kvar na fekalnom i kišnom kanalizacionom sistemu. Zbog toga je Općina angažovala firmu KJKP „Vodovod i kanalizacija“ da zamjeni dotrajalu separatnu kanalizaciju.

„Trenutno su u toku završni radovi na pojedinačnim priključcima. Međutim današnjim izlaskom na teren saznali smo da je došlo do pucanja kanalizacione cijevi, tako da u ovom momentu radnici KJKP „Vodovod i kanalizacija“ rješavaju taj problem“, pojašnjava Kurto.

Dodala je kako se nada da će do kraja dana završiti zamjenu puknute cijevi, te da će nakon praznika, već od četvrtka, početi njeno asfaltiranje u dužini od oko 160 metara.