Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Žurnal

Rekonstrukcija magistrale na bh. način: Cijena ista, a put kraći za 10,4 kilometara

davor kostresevic (1)

Posao, koji je po monogočemu mimoišao članove Zakona o javnim nabavkama BiH, morao bi da bude gotov za godinu dana

Vršilac dužnosti direktora „Puteva Republike Srpske“ Davor Kostrešević pokazao je da je majstor tenderskog zanata, piše Žurnal. Na redu je rekonstrukcija puta Ljubinje-Žegulja za šta iz budžeta daje tri miliona KM. Početkom godine magistrala je, prema tenderskom planu, bila dugačka 16 kilometara, za osam mjeseci kraća je za čitavih 10,4 kilometra. Tri miliona maraka za tek 5,6 kilometara puta!

Tri dana pred Novu 2021. osmislio je plan javnih nabavki, procijenio da će mu za ovaj posao biti potrebno baš tri miliona KM sa uračunatim PDV-om, a 10. avgusta sinulo mu je da bi cifra za podobne putare mogla da ostane ista, ali kilometraža znatno manja.

 

Odmah je raspisao tender, a onda i eksplicitno naveo koju firmu želi. Prepoznaće se:

„…Asfaltna baza nominalnog proizvodnog kapaciteta minimalno 100 tona/čas maksimalne udaljenosti 70 kilometara od gradilišta, ili 100 kilometara od gradilišta, odnosno na vrijeme od dva sata, pod uslovom da se prevoz obavlja sa termokesonima. Betonska baza nominalnog proizvodnog kapaciteta od 5 m3/čas ili više, maksimalne udaljenosti 70 kilometara od gradilišta (mora da ima upotrebnu dozvolu)…“

Pobrojao je Kostrešević i pozamašnu gradilišnu mehanizaciju:

Posao, koji je po monogočemu mimoišao članove Zakona o javnim nabavkama BiH, morao bi da bude gotov za godinu dana.

12,3 MILIONA ZA „HERCEGOVINA PUTEVE“

Godinu ranije, krajem avgusta, objavljeno je da su „Hercegovina putevi“ dobili tender za sanaciju magistralnog puta Trebinje-Ljubinje vrijedan 12.380.000 KM.

U to vrijeme direktor „Puteva“ Nenad Nešić nije imao zdravstvenih problema unutar vladajuće kolacije, uživao je potpunu slobodu da raspolaže javnim novcem pa je prepričao putarsku tender zanimljivost:

„'Hercegovina putevi’ bili su jedini ponuđač, a nakon isteka žalbenog roka i evaluacije ponude očekujem potpisivanje ugovora i početak radova.“

Ta dionica, prema Nešićevim riječima, bila je duga čak 59 kilometara, a rok za završetak radova je tri godine.

„Hercegovina putevima“, na čijem je čelu Miodrag Šćepanović, i ranije su tenderi za rekonstrukciju ili izgradnju puteva po Hercegovini išli na ruku. Poznati su, pisao je Direkt, i slučajevi kada su radnici firme uveliko bili u poslu, iako vrijeme za slanje ponuda nije isteklo. Sjetiće se tako Šćepanović predizbornih asfaltiranja u selima Meka Gruda, Preraca i Šobadine, što je građane koštalo 187.200 KM.

Osim toga, godinama su ovoj firmi zagarantovana i redovna i zimska održavanja pravaca kroz ovaj dio RS, što ponovo košta milione maraka.

„ZDRAVSTVENI RAZLOG“ NENADA NEŠIĆA I DOKAZIVANJE KOSTREŠEVIĆEVO

Nešić ili Kostrešević – ispostavilo se vrlo brzo da je zapravo svejedno. Nešiću se u oktobru 2020. iza leđa pojavio „zdravstveni razlog“ u liku Milorada Dodika, vladara Republike Srpske, pa je smijenjen, a protiv njega je, u krajnje političkom obračunu, MUP RS podnio izvještaj Okružnom javnom tužilaštvu Banjaluka zbog raznih malverzacija počinjenih iz direktorske fotelje.

Kada je javno rekao da je sve radio po nalogu Vlade RS, Dodik je ućutao. Od tada je Nenad Nešić ljuti opozicionar koji poručuje da „narod RS pljačkaju godinama“. Njega, naprasno poštenog, naslijedio je Kostrešević.

Odmah je uslijedio novi tender-šok. Okvirne sporazume za održavanje puteva s početka ove godine potpisivao je prije isteka važećih, a cijene je povećao za 25 miliona KM. Ćutanje o novim dilovima privatnika i uprave građane je koštalo ukupno 174.195.766 KM.

Ovo je zapravo vrijednost devet sporazuma potpisanih na četiri godine sa preduzećima “Niskogradnja” Ljubomira Ćubića, “Mrkonjićputevi” i “MG Mind” Mladena Milanovića Kaje, “Bijeljinaput” Dragana Čorokala, “Zvornikputevi” Jelenka Vasića, “Srbinjeputevi” Gordana Pavlovića, “Nevesinjeputevi” u vlasništvu “Lein internationala” iz Monaka i akcionarskim društvima “Hercegovinaputevi” i “Romanijaputevi”. Isti poslovi dogovoreni u prethodne četiri godine ovim firmama plaćeni su 153.442.774KM.

Isti putari i prethodne četiri godine milione maraka su potrošili “održavajući” odavno među sobom podijeljene oblasti. Milione maraka su potrošili, a da javno preduzeće “Putevi”, prvo na čelu sa Nešićem, a potom i Kostreševićem, nisu objasnili šta je urađeno i za koliko novca.

U međuvremenu, Kostrešević je uspio i da milionskim kreditom zaduži ovo javno preduzeće.

Uz sve ovo, na putarske račune odlaze novi milioni maraka, utabanim magistralama. Do novih rupa, što u zakonima, što na cestama.