Vremenska prognoza Stanje na putevima Kursna lista

Sarajevo

Rekonstrukcija vrtića “Vjeverica” bit će završena do septembra

vrtic vjeverica (1)

Vrtić će biti u funkciji od 1. septembra i radujem se da više neće biti liste čekanja

Na radost mnogobrojnih roditelja, rekonstrukcija dječijeg vrtića „Vjeverica“ na Alipašinom Polju trebala bi biti završena do septembra ove godine, izjavio je načelnik Općine Novi Grad Sarajevo Semir Efendić, nakon što je zajedno sa ministricom obrazovanja, nauke i mladih KS Zinetom Bogunić, njihovim saradnicima i projektantom obišao radove na obnovi objekta, saopćeno je iz ove općine.

Općina je zajedno sa nadležnim Kantonalnim ministarstvom osigurala sredstva za dovršetak rekonstrukcije i opremanje vrtića.

Vrtić „Vjeverica“ je nakon vrtića „Dječiji grad“ najveći namjenski objekat u općini Novi Grad izgrađen za te potrebe. Radi se o objektu velikog kapaciteta koji ima dva sprata i veliki prostor za vanjska igrališta koja su okrenuta prema zelenim površinama i izolovana od saobraćaja i gradske buke, što je veoma važno za djecu, ali i njihove roditelje.

 

Objekat će moći primiti do 300 djece, a njegovim stavljanjem u funkciju, više neće biti listi čekanja za upis mališana u vrtiće kojima upravlja Javna ustanova „Djeca Sarajeva“. Općina Novi Grad je 2017. godine izvršila čišćenje i zatvaranje objekta, provela je proceduru projektovanja i odabira izvođača radova i potpisala ugovor sa izvođačem radova konzorcijem firmi Inggra d.o.o. i Klaus Lehman GMBH d.o.o. u iznosu od 1,9 miliona KM.

Ugovor podrazumijeva izvodjenje svih radova i opremanje objekta tako da nakon što su osigurana sredstva ne bi trebalo biti smetnji da se radovi u potpunosti okončaju do naredne školske godine.
„Alipašino Polje je ogromno naselje koje nije imalo nijedan vrtić, a ovaj je građen namjenski. Zadovoljni smo onim što smo vidjeli, načinom na koji je objekat projektovan, njegovom arhitekturom i prozračnošću prostorija. Ovaj vrtić će sigurno pružiti ugodan ambijent za boravak djece u budućnosti“, istakao je načelnik Efendić.

Ministrica Bugunić podsjetila je da je prošle godine, 1. septembra, na području općine Novi Grad na listi čekanja bilo više od 300 djece. Problem je djelimično riješen otvaranjem vrtića „Aneks“ i otvaranjem vrtića „Žubor“, međutim problem će u potpunosti biti riješen otvaranjem ovog vrtića i time što će u Osnovnoj školi „Umihana Čuvidina“ biti otvoren još jedan vrtić“.

„Ministarstvo obrazovanja, nauke i mladih, je odlučilo da jednom od svojih mjera reguliše pitanje listi čekanja i da se djeca smjeste u državne ili privatne vrtiće. Sretna sam što smo za ovaj vrtić odvojili milion i 200 hiljada maraka i 150.000 maraka za opremu vrtića. Vrtić će biti u funkciji od 1. septembra i radujem se da više neće biti liste čekanja. A ako i bude, otvarat ćemo nove vrtiće samo neka bude što više djece“, rekla je ministrica Bogunić.

Obilasku je prisustvovala i kantonalna zastupnica Samra Ćosović – Hajdarević, koja je u više navrata pokretala inicijativu na sjednicama Skupštine da se budžetom Kantona osiguraju sredstva za rekonstrukciju vrtića koji pripada Kantonalnoj javnoj ustanovi “Djeca Sarajeva”.
Rekonstrukciju vrtića Općina je pokrenula samostalno nakon što je u prethodnom mandatu Skupštine zbog protivljenja Naše stranke zaustavljen sporazum o zajedničkom ulasku u proces obnove između Općine i Kantona. Tek početkom ove godine nakon što su u Kantonalnoj vladi uvidjeli da je realizacija kapitalnih projekata u protekloj 2019. godini ispod svih očekivanja, pored 300 hiljada KM iz kreditnih sredstava, koja su bila planirana budžetom, preraspodjelom sredstava osigurano je i dodatnih 900. 000 KM, što će uz 400. 000 KM koje su planirane budžetom Općine za 2020. godinu biti dovoljno da se rekonstrukcija u potpunosti okonča.

Predstavnici izvođača radova požalili su se ministrici Bogunić i načelniku Efendiću, kako već tri mjeseca čekaju KJKP “Vodovod i kanalizacija” kako bi im priključili vodu na gradilište koja je neophodna za izvođenje radova, pa je moraju dopremati u buradima. Ministrica Bogunić obećala je da će odmah intervenisati kod nadležnog ministarstva da se ovaj problem hitno riješi.

Vrtić će imati jaslice, ali i sve ostale grupe do polaska u školu i njegova obnova upotpunit će ukupni ambijent življenja u općini Novi Grad koja postaje prepoznatljiva po mnogim kvalitetnim sadržajima važnim za život mladih.