Od početka pandemije

Rekordan broj novozaraženih u BiH u jednom danu: Na koronavirus pozitivna 621 osoba

korona maska vrijeme

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Posavskog

U Bosni i Hercegovini u protekla 24 sata registrovan je 621 novi slučaj zaraze koronavirusom, što je najveći broj u jednom danu od početka pandemije u martu ove godine, javlja Anadolu Agency (AA).

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je 1.759 uzoraka, od kojih je 371 pozitivan na SARS-CoV-2.

Novi slučajevi registrovani su u svim kantonima u Federaciji BiH, osim Posavskog.

Do sada su testirana ukupno 178.964 uzorka, a SARS-CoV-2 je potvrđen kod 21.345 osoba.

Zaključno s današnjim danom, u Federaciji BiH izliječen je 16.981 pacijent, a u protekla 24 sata oporavak je zabilježen kod 168 pacijenata. Trenutno je aktivno 3.739 slučajeva pozitivnih na SARS-CoV-2.

U protekla 24 sata, Zavodu za javno zdravstvo Federacije BiH prijavljeno je šest novih smrtnih ishoda.

S današnjim danom, ukupan broj smrtnih ishoda na području Federacije BiH je 625, i to 416 muškaraca i 209 žena.

U Republici Srpskoj u posljednja 24 sata zabilježen je rekordan broj osoba zaraženih koronavirusom, a laboratorijskim analizama za 716 uzoraka potvrđeno je da su zaražene još 242 osobe, izjavio je ranije danas Branislav Zeljković, direktor Instituta za javno zdravsto RS.

“Samim tim očigledno da svi apeli koje Institut za javno zdravstvo upućuje prema javnosti nisu urodili plodom, naročito prema pojedincima koji i dalje smatraju da nije potrebno da se poštuju mjere ali takođe i institucijama i poslovnim subjektima”, kazao je Zeljković.

Naveo je da će za 10 do 15 dana biti vidljivi rezultati ovog broja pozitivnih lica na dnevnom nivou kada je u pitanju klinička slika.

“Institut će danas uputiti dopis svim lokalnim zajednicama sa preporukama mjera u skladu sa njihovom epidemiološkom situacijom. Krizni štabovi lokalnih zajednica moraju biti svjesni svoje odgovornosti”, kazao je Zeljković i dodao da moraju preduzeti sve mjere kako bi stabilizovali i nakon toga sanirali epidemiološku situaciju, te podjetio da štabovi u lokalnim zajednicama mogu da uvedu oštrije mjere nego što su na snazi u RS-u.

Najavio je da će u toku sljedeće sedmice biti revidirana situacija u školama, vrtićima, visokoškolskim ustanovama, sa situacijom u zajednici kako bi mogli predložiti mjere za naredni period.

“Kao direktor Instituta za javno zdravstvo lično molim sve građane da se probude, da budu svjesni situacije u kojoj se nalazimo, kada govorimo o epidemiološkoj situaciji, u protekla tri dana ona je doživjela haos”, naglasio je Zeljković.

Jela Aćimović, epidemiolog u institutu rekla je da su u posljednja 24 sata zabilježena dva smrtna slučaja.

“Prešli smo cifru od 11.000 oboljelih od početka epidemije, 11.154, a od 6. oktobra, odnosno u zadnjih deset dana registrovano je 13 posto od ukupnog broja slučajeva od početka epidemije” , rekla je ona.

Procenat pozitivnih među testiranim u zadnjih sedam dana iznosi 26 posto

Naglasila je da je u devet opština zabilježen dvocifreni broj novooboljelih.

Na području RS-a hospitalizovane su 264 osobe, a od juče to je više za 22 osobe. U UKC RS 97 osoba, od čega je 15 na respiratoru i 30 na drugim vidovima kiseoničke podrške, dok je u drugim bolnciama hospitalizoavno 167 osoba.

Danas je u Brčko distriktu BiH registrovano osam novih slučajeva zaraze koronavirusom. Radi se o šest žena rođenih 1999., 1979., 2001., 2005., 1974. i 1970. godine i dva muškarca rođena 1978. i 1973. godine.